Duitse vrouw koopt huis bij eBay voor € 2,50
Nieuws

Achtergrond - 6 augustus 2004

(6 augustus 2004) Een vrouw uit de omgeving van Paderborn heeft via eBay, de grootste Duitse internetmarktplaats, een huis gekocht voor € 2,50. De aanbieder, een man uit Rijnland-Palts, zegt echter dat de deal niet geldig is en wil minstens € 104.000,- hebben voor het huis.

De vrouw was eigenlijk via eBay op zoek naar regenjassen voor haar kinderen, maar stuitte plotseling op het aanbod eigenaar te worden van een huis ter waarde van € 104.000,-, dat de aanbieder beloofde te bouwen op een kavel dat ze zelf uit mocht zoeken. De vrouw gaf als maximaal bod € 102,50 op, en was korte tijd later eigenaar van het huis. Omdat er niemand meer dan twee euro had geboden en elk bod minimaal vijftig cent boven het vorige moet liggen, kreeg de vrouw het huis voor € 2,50. Ze vond vervolgens een passend kavel in haar woonplaats en vroeg de aanbieder het huis te bouwen.

Deze weigert echter. Hij beweert niet het huis te hebben aangeboden op internet, maar zijn bemiddelingscapaciteiten. Volgens hem was aan het aanbod een clausule toegevoegd, waarin stond dat het huis voor niet minder dan € 104.000 gebouwd kon worden. Hij heeft contacten met bouwbedrijven, die hij de opdracht het huis te bouwen had willen geven. In de advertentie stond echter "Wij bouwen…", hetgeen volgens de advocaat van de vrouw suggereert dat de aanbieder zelf de bouwondernemer is. Bovendien had hij als minimumbod die € 104.000,- aan moeten geven. Dat heeft hij niet gedaan. Dan geldt automatisch het minimumbod van eBay, en dat is één euro.

eBay werd in 1995 in Amerika opgericht en is in korte tijd uitgegroeid tot de grootste internetmarktplaats ter wereld. Het bedrijf groeit nog steeds, en bereikte vorig jaar een winst van 441,8 miljoen Amerikaanse dollar, een stijging van 77 procent ten opzichte van 2002. Gedurende negen dagen mag iedereen die eBay bezoekt een bod doen op de aangeboden artikelen, die uiteindelijk aan de hoogste bieder verkocht worden. Van alle Europeanen maken Duitsers het meest gebruik van eBay.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijk 'misverstand' zich voordoet. Begin juli had een juwelier uit Coburg een diamanten collier aangeboden ter waarde van € 20.500,-. Ook hij gaf als startbedrag één euro aan, en moest het collier uiteindelijk voor € 401,- aan de hoogste bieder verkopen. In deze zaak bepaalde de rechter in Coburg dat de juwelier een minimumbod had kunnen opgeven. Omdat hij dat had nagelaten, moest hij het collier voor de hoogst geboden prijs verkopen. De advocaat van de vrouw die het huis gekocht heeft, gaat er vanuit dat de aanbieder ook in dit geval zijn aanbod na moet komen en dat de vrouw wellicht al volgend jaar haar nieuwe huis kan betrekken.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Ein Haus für 2,50 Euro

ZDF Heute
Frau ersteigert im Internet Haus für 2,50 Euro

Süddeutsche Zeitung
eBay mit Rekordgewinn

Reacties

Geert Jansen - 21 mei 2018 16:41

Er bestaat ook zoiets als redelijkheid. Het rechtens afdwingen een huis
voor 2,50 te laten bouwen kun je moeilijk redelijk noemen , tenzij de man van de advertentie miljonair is en het niet zijn portemonnee merkt De man heeft slordig gehandeld en heeft wel een fout gemaakt. Laten we het schadebedrag op 10.000= !0% stellen dat aan de vrouw uitbetaald moet worden en ik denk dat beide partijen tevreden geweest zouden zijn.

Reageer
alie - 17 september 2017 13:49

Elk mens maakt een fout waarom zo harteloos.

Reageer
alie - 17 september 2017 13:48

Deze vrouw moet haar verstand gebruiken, ze denkt alleen maar aan zich zelf ikke ikke en de rest kan stikken .ze weet niet hoe ongelukkig deze man id .heb je een hart dan laat alles anuleren.en anders mag ze van mij heel ongrlukkig worden

Reageer
Geen Naam - 20 augustus 2015 12:47

Belachelijk als ze ook echt voor 2.50 het huis wil hebben en niet gewoon eerlijk de man niet ruïneert

Als ik de aanbieder was zou ik dan haar huis van plastic maken hij heeft nergens materiaal benoemd dus wel reëel blijven mevrouw huizen kosten geen 2.50 en dat is stelen want als er in de winkel iets van flinke waarde verkeerd geprijsd is van supergroot waardeverschil mag je t ook echt niet meenemen en zal je t ook laten staan en terecht..

Ga terug regenjassen zoeken mevrouw voor die prijs

Reageer
A. Geen Naam - 28 augustus 2015 12:21

waarom? tis toch zijn eigen schuld? betalen moet die kerel gewoon,hoppa fout gemaakt?dan er ook voor opkomen

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger