Duitsland gaat Irakese militairen opleiden
Nieuws

Achtergrond - 4 augustus 2004

(4 augustus 2004) Het Duitse leger gaat in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) honderden Irakese militairen opleiden, onder andere in het gebruik van militaire vrachtwagens. Meer dan honderd vijftonners zijn reeds uit Duitsland richting de golfstaat verscheept. Binnenkort zullen Duitse legerinstructeurs de trucks achterna reizen.

De vijftonners, een gift afkomstig uit het voertuigenbestand van de Bundeswehr, zullen door het leger van de Emiraten geschikt worden gemaakt voor gebruik in de woestijn, onder andere door ze te voorzien van speciale banden. De Duitse instructeurs zullen in de Emiraten honderden Irakezen gaan opleiden in het gebruik en reparatie van de vrachtwagens. Verder zullen ze stratenmakers, bruggenbouwers en opruimers van springstoffen gaan opleiden. De VAE stellen de noodzakelijke infrastructuur ter beschikking en nemen de verzorging van de Irakese militairen voor hun rekening.

Het trainingsprogramma is een direct uitvloeisel van de beslissing die de NAVO eind juni in Istanboel nam om de organisatie te betrekken bij de opleiding van het Irakese leger. In juli besloot de verdragsorganisatie dat in augustus een begin gemaakt zou worden met het opzetten van opleidingsprogramma's door NAVO-lidstaten. Duitsland was tegen te oorlog in Irak, maar wil nu wel in NAVO-verband behulpzaam zijn bij de wederopbouw van het land, zonder echter troepen naar het land te sturen.

Ook de VAE wil helpen bij de opbouw van Irak zonder troepen te zenden. Het land is daarom voor Duitsland een logische partner. De Bondsrepubliek intensiveerde de afgelopen jaren de betrekkingen met de stabiele en welvarende golfstaat. Na een bezoek van bondskanselier Schröder in oktober 2003, leidde Duitsland van maart tot mei van dit jaar al 230 Irakese politieagenten in de VAE op.

Bundeswehr
Ausbildungsunterstützung für Irakische Streitkräfte

der Spiegel
NATO-Mission

Süddeutsche Zeitung
Militärische Aufbauhilfe

Die Welt
Bundeswehr will Iraker am Golf ausbilden

ZDFheute
Bundeswehr soll Irakische Soldaten ausbilden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger