Mogelijk buitenlandse trainer voor Duits elftal
Nieuws

Achtergrond - 13 juli 2004

(13 juli 2004) De zoektocht naar een nieuwe trainer voor het Duitse elftal levert nog steeds problemen op. Franz Beckenbauer, voorzitter van de speciaal ingestelde Trainerfindungskommission TFK, heeft aangegeven dat nu ook "externe", dus buitenlandse kandidaten in aanmerking komen voor de opvolging van Rudi Völler. Hoewel Beckenbauer zelf geen namen noemt, zouden Guus Hiddink (PSV) en Morten Olsen (bondscoach van Denemarken) favoriet zijn.

Vandaag komt de TFK weer bijeen om de situatie te bespreken na de afzeggingen van Ottmar Hitzfeld, die zich nog niet fit genoeg voelt, en Otto Rehhagel, die net weer heeft bijgetekend voor het Griekse nationale elftal. In de Duitse pers circuleren nu verschillende scenario's. Er zou een tijdelijke coach worden gezocht die het team tot 2005 traint, totdat Hitzfeld alsnog fit genoeg is en het kan overnemen. Ook zou Völler alsnog kunnen terugkeren op zijn oude post, al lijkt dat zeer onwaarschijnlijk. Een Duitse trainer die heel graag wil is Lothar Matthäus, die op dit moment bondscoach van Hongarije is. Maar hoewel hij regelmatig heeft laten weten dat hij beschikbaar is voor de functie, heeft de TFK hem nog niet gevraagd. Hij zou als trainer niet ervaren genoeg zijn, aldus de Duitse voetbalbond DFB. Overigens had ook Rudi Völler geen Duitse trainerslicentie. Morten Olsen bezit deze licentie wel. Zowel Olsen als Hiddink hebben in bedekte termen toegegeven de functie interessant te vinden.

Ondertussen wordt de kritiek op de DFB steeds luider. Voorzitter Gerhard Mayer-Vorfelder wordt verweten veel te eigenmachtig te handelen, en de manier van optreden van de DFB vinden zowel de Duitse pers als leden van de DFL, de koepelorganisatie van de Duitse ere- en eerste divisie, te amateuristisch. "Bij de DFB weten ze nog niet eens precies wat voor een profiel de nieuwe trainer moet hebben", aldus Wolfgang Holzhäuser, voormalig lid van de DFB en nu werkzaam voor Bayer Leverkusen. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, wil dat de DFB een verjongingskuur ondergaat, omdat teveel oude functionarissen blijven zitten. Beckenbauer gaf in een interview met het dagblad Bild-Zeitung aan dat er nagedacht moet worden over nieuwe structuren voor het nationale team. "De bondscoach heeft een elftalmanager nodig die hem steunt." Gedacht wordt daarbij mede aan Oliver Bierhoff, die in 1996 deel uitmaakte van het Duitse elftal dat Europees Kampioen werd.

Aan het idee dat niet een Duitser trainer wordt van het nationale elftal moeten veel Duitsers nog wennen. De Bild-Zeitung vraagt zich vertwijfeld af of een "buitenlander ons nu moet komen redden? Sinds Sepp Herberger heeft Duitsland zes bondstrainers gehad en een teamchef. Allemaal Duitsers". Bovendien komen Hiddink en Olsen ook in aanmerking voor de opvolging van Dick Advocaat als trainer van het Nederlands elftal.

Süddeutsche Zeitung
Die Not der Zielfahnder
Bierhoff als DFB-Auswahl-Manager im Gespräch

Der Spiegel
Wut auf Rehhagel und Hitzfeld

Die Welt
Morten Olsen: Der Job des Bundestrainers ist reizvoll

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Null-Lösung

Bild Zeitung
Jetzt doch Hitzfeld?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger