Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag herdenkt oud-kanselier Helmut Kohl

Kort nieuws - 22 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft Helmut Kohl donderdagochtend herdacht met een minuut stilte. De oud-kanselier overleed vorige week op 87-jarige leeftijd.

Bondsdagvoorzitter Lammert noemde Kohl de "koppige" kanselier van de eenheid. "We hebben het vooral aan hem te danken dat het vandaag realiteit is, de vreedzame eenheid van ons land in een vrij en verzoend Europa", aldus Lammert. Hij sprak over Kohl als een "gepassioneerd parlementariër en belangrijke spreker", die "hard uithaalde en heftig incasseerde" en mensen kon kwetsen.

De Bondsdagvoorzitter stond ook stil bij de Spendenaffäre, het grootschalige partijfinancieringsschandaal dat Kohl ernstig in diskrediet bracht. Ook dat schreef hij toe aan diens koppigheid. Na de toespraak hield de Bondsdag een minuut stilte.

Bij de herdenking waren ook president Steinmeier en de oud-presidenten Gauck en Köhler aanwezig. Lammert benadrukte de aanwezigheid van Steinmeier - en week daarmee van zijn manuscript af - als subtiel commentaar op de berichten dat Kohl en zijn weduwe Steinmeier niet bij zijn herdenkingsdienst zouden hebben gewild. Kohl zou een hekel aan hem hebben gehad omdat Steinmeier begin jaren 2000 onderzoek deed naar documenten die onder Kohls kanselierschap zouden zijn vernietigd. Lees meer bij tagesschau.de en welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger