Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Armoede onder Duitse ouderen neemt komende jaren toe

Kort nieuws - 26 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een toenemend aantal ouderen zal de komende decennia moeite hebben om rond te komen, heeft de Bertelsmann Stiftung berekend. De studie wordt maandag gepresenteerd. 

Volgens de berekeningen is in de jaren tot 2036 een op de vijf gepensioneerden met armoede bedreigd. Dat wil zeggen dat ze minder dan 60 procent van het middeninkomen verdienen. Het is het meest gebruikte getal om de armoede in Duitsland te meten. Het middeninkomen is het inkomen waar precies evenveel mensen boven als onder zitten; het ligt duidelijk lager dan het gemiddelde inkomen. In 2015 dreigde voor 15 procent van de ouderen armoede.

Vooral oudere vrouwen kunnen financieel in de problemen komen na hun pensioen. Een kwart van de vrouwen die tot 2036 met pensioen gaan zal een beroep moeten doen op financiële ondersteuning door de staat. Een algemeen basispensioen zoals de Nederlandse AOW kent Duitsland niet. Mensen die weinig hebben gewerkt, migranten of laaggeschoolden hebben vaak niet genoeg pensioen opgebouwd. Dit pensioen kan wel worden aangevuld door de zogenoemde Grundsicherung im Alter; een soort bijstand voor ouderen die te weinig pensioen hebben om van te leven. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger