Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Armoede onder Duitse ouderen neemt komende jaren toe

Kort nieuws - 26 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een toenemend aantal ouderen zal de komende decennia moeite hebben om rond te komen, heeft de Bertelsmann Stiftung berekend. De studie wordt maandag gepresenteerd. 

Volgens de berekeningen is in de jaren tot 2036 een op de vijf gepensioneerden met armoede bedreigd. Dat wil zeggen dat ze minder dan 60 procent van het middeninkomen verdienen. Het is het meest gebruikte getal om de armoede in Duitsland te meten. Het middeninkomen is het inkomen waar precies evenveel mensen boven als onder zitten; het ligt duidelijk lager dan het gemiddelde inkomen. In 2015 dreigde voor 15 procent van de ouderen armoede.

Vooral oudere vrouwen kunnen financieel in de problemen komen na hun pensioen. Een kwart van de vrouwen die tot 2036 met pensioen gaan zal een beroep moeten doen op financiële ondersteuning door de staat. Een algemeen basispensioen zoals de Nederlandse AOW kent Duitsland niet. Mensen die weinig hebben gewerkt, migranten of laaggeschoolden hebben vaak niet genoeg pensioen opgebouwd. Dit pensioen kan wel worden aangevuld door de zogenoemde Grundsicherung im Alter; een soort bijstand voor ouderen die te weinig pensioen hebben om van te leven. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger