Olympische Spelen 2012 niet in Leipzig
Nieuwsflash

Achtergrond - 18 mei 2004

(18 mei 2004) Leipzig is geen officiële kandidaat voor de Olympische Spelen van 2012 geworden. Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft vanmiddag in Lausanne de namen van de steden bekend gemaakt die wel in aanmerking komen, waaronder Londen, Madrid, Moskou, New York en Parijs. De Oost-Duitse stad Leipzig was namens Duitsland in de running. De stad zelf heeft maanden naar dit moment toegeleefd.

Leipzig werd op 12 april 2003 in eigen land tot officiële Duitse kandidaat voor de Olympische Spelen gekozen en liet daarmee steden als Frankfurt am Main, Hamburg, Stuttgart en Düsseldorf achter zich. Sindsdien heerst Olympische koorts in Leipzig. Burgemeester Tiefensee heeft de kandidatuur tot Chefsache gemaakt. Bij de Duitse voorverkiezingen trad hij zelf op met zijn cello en was wekenlang een mediaster. In het najaar van 2003 kreeg hij echter zijn eerste Olympische crisis te verwerken: Dirk Thärichen, chef van de Olympia GmbH, bleek in Stasi-schandalen verstrikt en moest opstappen. Hij werd opgevolgd door Peter Zühlsdorff, een Berlijnse manager die zowel in Oost- als West-Duitsland werd gewaardeerd. Om het imago van de stad te redden zette vanaf dat moment ook minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily zich in voor de kandidatuur van Leipzig.

Voor Leipzig was het belangrijk dat een Oost-Duitse stad Duitsland mocht representeren en op die manier erkenning kreeg. "Wat er nu in Leipzig gebeurt draagt bij aan de identiteit van de mensen hier. Hun motto is: wij in het Oosten krijgen dit van de grond", aldus Zühlsdorff begin deze maand.

Belangrijke factor bij de beslissing van het IOC is de veiligheid die de steden kunnen bieden. Komende zomer vinden in Athene de eerste Zomerspelen sinds de aanslagen van 11 september 2001 plaats. De kosten voor de veiligheid, die voorheen zo'n 200 miljoen euro bedroegen, worden nu door de Grieken geschat op een miljard euro. Schily en Tiefensee zijn er van overtuigd dat Duitsland, met zijn hoge veiligheidsnormen en Leipzig, met zijn korte afstanden, de benodigde veiligheid ruimschoots kan bieden. Voor het IOC was echter de infrastructuur in Leipzig niet goed genoeg en zijn er te weinig accomodatiemogelijkheden.

Der Spiegel
Leipzigs Bewerbung ist durchgefallen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bewerbung von Leipzig gescheitert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger