Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaten willen recht op verbod politiek protest buitenlanders

Kort nieuws - 17 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaten hebben minister van Binnenlandse Zaken De Maizière gevraagd te onderzoeken hoe politieke activiteiten van buitenlanders kunnen worden verboden. Het gaat hierbij om buitenlandse burgers, niet om regeringsvertegenwoordigers. 

Optredens van buitenlandse regeringsvertegenwoordigers zijn een zaak voor de bondsregering. De regering mag bepalen of zij, als ze in functie zijn, in Duitsland mogen spreken. Dat is "een beslissing op het gebied van de buitenlandse politiek", bepaalde het Constitutionaal Hof in maart. Toen voerden Duitsland en Turkije een strijd over de vraag of Tukse politici in Duitsland campagne mochten voeren. Buitenlandse regeringsvertegenwoordigers kunnen zich niet op grondrechten als de vrijheid van meningsuiting beroepen, oordeelde het Hof, omdat ze geen gewone burgers zijn voor wie die grondrechten wel gelden.  

De deelstaatministers van Binnenlandse Zaken willen nu ook de politieke activiteiten van buitenlandse burgers kunnen beperken. Zij hebben minister De Maizière gevraagd te onderzoeken of er wetgeving moet worden aangepast om dat mogelijk te maken. Het is in principe aan de deelstaten te bepalen wie er actie mogen voeren. Zij kunnen zulke acties bijvoorbeeld verbieden op basis van de vreemdelingenwet. Dit verbod is voor het laatst in 2012 ingezet in Baden-Württemberg tegen een Koerdische activist. Maar een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit 2015 duidt erop dat de deelstaten de vreemdelingenwet daarvoor niet kunnen gebruiken omdat het indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Studie duidt extreem-rechts geweld in Oost-Duitsland

Studie duidt extreem-rechts geweld in Oost-Duitsland

Vreemdelingenhaat is in Oost-Duitsland diepgeworteld. Onderzoekers verklaren de oorzaken daarvan.

Lees meer

Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker

Voor vluchtelingen borg staan wordt moeilijker

In sommige deelstaten kunnen Duitsers garant staan voor Syrische vluchtelingen. Maar de mogelijkheden worden beperkt.

Lees meer

Boomhutten tegen de bruinkool

Boomhutten tegen de bruinkool

Het Hambacher bos, net over de grens, dreigt aan mijnbouw ten prooi te vallen. Activisten bivakkeren er in boomhutten.

Lees meer

De 'Elternzeit'

De 'Elternzeit'

Hoewel Duitsland veel investeert in kinderopvang, verandert er weinig aan de traditionele ideeën daarover, merkt jonge vader Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger