Uitglijders en programmastrijd verdelen Die Linke
Partij vleugellam door richtingenstrijd en blunderende voorzitters

Achtergrond - 14 januari 2011

Het zijn zware tijden voor Die Linke. De partijvoorzitters liggen onder vuur vanwege onhandige uitspraken over het communisme en een luxe levensstijl. Pogingen om een nieuw partijprogramma te schrijven lopen stuk op diepe verdeeldheid en in de peilingen staat de links-radicale partij op verlies.

Uitglijders en programmastrijd verdelen Die Linke
© Flickr.com/Hier ist DIE LINKE/cc
Partijvoorzitters Ernst en Lötzsch na hun verkiezing in 2010.

De uitspraken van de twee partijvoorzitters van Die Linke, Gesine Lötzsch en Klaus Ernst, hebben in de voorbije weken veel stof doen opwaaien. In een artikel in Junge Welt, het vroegere lijfblad van de jeugdbeweging in de DDR, schreef Lötzsch begin januari: “De weg naar het communisme kunnen we alleen vinden wanneer we de weg opgaan en het uitproberen, in de oppositie of in de regering”. Volgens Lötzsch maakt de partij te veel ruzie over de te volgen richting en moet er meer van fouten geleerd worden.

Kritiek

De uitspraak over het communisme kwam Lötzsch op hevige kritiek te staan. Critici houden haar voor dat er in naam van het communisme onnoemelijk veel misdaden zijn begaan. Partijleden vinden het uitgesproken ontactisch omdat het lijkt alsof Lötzsch het communisme uitroept, meldde Die Zeit vandaag. De Beierse regeringspartij CSU pleit er voor om Die Linke opnieuw door de geheime dienst te laten volgen. “Die Linke is de grondwet tot in de partijtop toe vijandig gezind”, aldus algemeen-secretaris Alexander Dobrindt in Der Spiegel. Lötzsch nam later in Der Spiegel afstand van het communisme: "Die Linke is links en socialistisch, wij zijn geen communistische partij".

Ook collega-voorzitter Klaus Ernst bestrijdt dat het communisme het einddoel van Die Linke is. Binnen de partij ligt Ernst onder vuur vanwege zijn levensstijl. Hij rijdt in een Porsche en heeft een mooi buitenverblijf in de Alpen. Te luxueus, oordelen voornamelijk partijleden uit Oost-Duitsland.

Deze week beet Ernst van zich af: “Ik geniet er van om in een Porsche te rijden”. Volgens Ernst is een links-radicaal die de partijleiding vertelt hoe ze moeten leven “zo aantrekkelijk als een koeienvlaai”, zo zei hij in Der Spiegel.

Politiek programma

De partijleiding wil eind 2011 een nieuw politiek programma presenteren maar dat wordt bemoeilijkt door een scherpe tegenstelling tussen pragmatische en links-radicale leden. Het ene kamp staat positief tegenover een eventuele regeringsdeelname door Die Linke terwijl het andere kamp wil dat de partij schone handen houdt. De partijvoorzitters wordt verweten dat ze te weinig aan het profiel van de partij doen. Op de stellingen van Sarrazin, bijstandswet Hartz IV of de pensioenen heeft de partij geen eigen kijk behalve ‘tegen’, mopperen enkele leden in Der Spiegel.

In de peilingen krijgt de partij de rekening al gepresenteerd. Volgens een peiling in Der Spiegel krijgt Die Linke als er vandaag verkiezingen werden gehouden twee procent minder stemmen. Met het oog op de zeven deelstaatverkiezingen van volgend jaar is dat reden voor paniek. Gregor Gysi, fractievoorzitter van Die Linke zegt daarover in Die Zeit: “In plaats van inhoudelijk te discussiëren wordt er gediscussieerd over personen. Het is ook ongelukkig om in een jaar met zeven verkiezingen een debat over het partijprogramma te voeren. Dat stoort de verkiezingscampagne”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger