Historische zege CDU in Hamburg
Nieuwsflash

Achtergrond - 1 maart 2004

De CDU heeft bij de verkiezingen in de deelstaat Hamburg de absolute meerderheid behaald. De partij van burgemeester Ole von Beust behaalde 47,2 procent van de stemmen, ruim 20 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2001. De SPD, van oudsher de grootste partij in Hamburg, verloor zes procent en kwam uit op 30,5 procent van de stemmen. De opkomst bij de verkiezingen was met 78,8 procent erg hoog.

Nieuwsflash

De FDP en de nieuwe partij van Ronald Schill, Pro DM/Schill, bleven onder de vijf procent van de stemmen en komen daarmee niet in het parlement. De rechts-conservatieve Schill haalde bij de vorige verkiezingen met zijn  Partei Rechtsstaatlicher Offensive (PRO) vanuit het niets 19,4 procent van de stemmen. De PRO haalde nu slechts 0,4 procent van de stemmen. De Groenen, in Hamburg GAL geheten (Grüne Alternative Liste) wonnen bijna vier procent en kwamen uit op 12,3 procent.

De CDU won in totaal 63 van de 121 zetels en kan daarmee alleen regeren. De partij profiteerde bij deze verkiezingen van de populariteit van burgemeester Von Beust en van de grote ontevredenheid over de SPD op landelijk niveau. Von Beust beëindigde de regering van CDU en Schill-partij in december vorig jaar, nadat de helft van de regeerperiode erop zat. Ruzies met Schill waren daarvan de oorzaak. Von Beust had Schill in augustus vorig jaar als senator voor Binnenlandse Zaken van Hamburg ontslagen. Schill had geprobeerd de burgemeester te chanteren met diens homosexualiteit.

Op landelijk niveau werden de verkiezingen in Hamburg verschillend beoordeeld. CDU-voorzitter Angela Merkel sprak van een groot succes van de Hamburgse CDU, die mede te danken is aan de steun van de CDU op Bondsniveau. Franz Müntefering (SPD) gaf de nederlaag van de SPD in Hamburg toe, maar het resultaat viel hem nog mee. De opiniepeilingen van enkele weken geleden deden erger vermoeden. "Dat is toch een lichtpuntje, dat het toch beter kan worden", aldus Müntefering. Hij gaf toe dat de SPD in Hamburg weinig steun van de landelijke partij had gekregen. Ook Cornelia Pieper, secretaris-generaal van de FDP was teleurgesteld over het resultaat van haar partij in Hamburg. Angelika Beer, voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, toonde zich tevreden.

De kandidaat van de SPD in Hamburg, Thomas Mirow, heeft zich na zijn nederlaag uit de politiek teruggetrokken. Weliswaar was het volgens hem "geen catastrofaal resultaat", omdat de SPD vroeger bij verkiezingen in andere deelstaten wel eens meer verloren heeft, maar hij neemt toch de volle verantwoordelijkheid voor het verlies. Mirow is echter blij met het feit dat Ronald Schill geen rol meer van betekenis speelt in de Hamburgse politiek.

Schill had voor de verkiezingen aangekondigd Duitsland te verlaten als zijn partij niet in het parlement zou komen. Nu dat het geval is, zal hij inderdaad vertrekken. "Vermoedelijk naar Zuid-Amerika", aldus Schill gisterenavond.

Zie ook:
'Superwahljahr 2004' zondag van start

Süddeutsche Zeitung
CDU kann alleine regieren

Frankfurter Allgemeine Zeitung
CDU regiert in Hamburg künftig mit absoluter Mehrheit

Die Welt
Absolute Mehrheit für die CDU in Hamburg

Der Spiegel
Beust holt historischen Sieg für die CDU

Financial Times Deutschland
SPD-Vorstand sieht in Wahldebakel 'Stabilisierung der Partei'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger