Zware nederlaag SPD in Saarland
Nieuws
Achtergrond - 6 september 2004
(6 september 2004) De SPD heeft de verkiezingen in de deelstaat Saarland verloren. De sociaal-democraten haalden 30,8 procent van de stemmen, 13,5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen. De CDU heeft met 47,5 procent van de stemmen de absolute meerderheid behaald en kan alleen verder regeren. FDP (5,2 procent) en Groenen (5,6 procent) zijn teruggekeerd in het parlement. Bij de vorige verkiezingen haalden deze partijen de vijf-procent grens niet.
De opkomst bij de verkiezingen is Saarland was slechts 55,5 procent, het laagste opkomstcijfer bij verkiezingen in de West-Duitse deelstaten ooit. Het waren vooral extreem rechts (NPD) en andere kleine partijen die profiteerden van het verlies van de SPD, al was het voor geen van hen genoeg voor een zetel in het parlement. Samen haalden zij 10,9 procent van de stemmen. De CDU profiteerde minder van ontevredenheid van de SPD-achterban met de eigen partij. De christen-democraten hebben hun winst voornamelijk te danken aan de grote populariteit van hun kandidaat Peter Müller, de huidige minister-president van Saarland. 45 procent van de CDU-stemmers kozen voor de christen-democraten vanwege hem.
De CDU komt met 27 zetels in het parlement. De SPD krijgt er achttien en de Groenen en de FDP elk drie. De SPD-kandidaat van Saarland, Heiko Maas, gaf direct na de uitslag zijn nederlaag toe. De "moeilijke situatie van de SPD op bondsniveau", maar ook "de discussie rond Oskar Lafontaine" zijn volgens Maas de belangrijkste oorzaken van het verlies. Oskar Lafontaine, voormalig SPD-voorzitter en voormalig minister-president van Saarland, geldt sinds zijn aftreden als minister van Financiën in het eerste kabinet-Schröder als een groot criticus van het regeringsbeleid van zijn eigen partij. Enkele weken gelden dreigde Lafontaine een nieuwe linkse partij op te richten, in een interview met Der Spiegel riep hij Schröder op af te treden en ook sprak hij zich onlangs tijdens een demonstratie in Leipzig uit tegen de Hartz-hervormingen. Maas riep Lafontaine op, "te beslissen, of hij zich voortaan binnen de SPD wil engageren of erbuiten." De partij wil Lafontaine echter niet zelf uit de partij zetten.
Bij eerdere verkiezingen in Hamburg en Thüringen, maar ook bij de Europese verkiezingen in juni en bij gemeenteraadsverkiezingen heeft de SPD steeds zware nederlagen geleden. De volgende deelstaatverkiezingen vinden op 19 september plaats in Saksen en Brandenburg. Op 26 september vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats in Noordrijn-Westfalen.
Süddeutsche Zeitung
"Viele SPD-Wähler sind ins Nichtwähler-Lager gewechselt"
Stimmen und Sitzverteilung
Frankfurter Allgemeine Zeitung
SPD will Lafontaine loswerden
Die Welt
Sieg für CDU - Debakel für SPD
Der Spiegel
Viele Schuldige - ein Sieger
Reacties
Geen reacties aanwezig