Aantal Duitse studenten in buitenland verdubbeld
Nieuwe cijfers internationalisering Duits hoger onderwijs

Achtergrond - 17 januari 2011

Het Duitse hoger onderwijs wordt steeds internationaler. Meer Duitse studenten dan ooit tevoren gaan naar het buitenland en Duitsland hoort bij de populairste landen voor buitenlandse studenten.

Aantal Duitse studenten in buitenland verdubbeld
© flickr.com/alexanderkoch
Meer Duitse studenten dan ooit tevoren gaan naar het buitenland.

Het aantal Duitse studenten dat in het buitenland studeert, is tussen 2000 en 2008 gestegen van 52.200 naar 102.800. Hiermee is dat aantal bijna verdubbeld. De Duitse student is aanzienlijk mobieler dan studenten uit vergelijkbare industrielanden. Alleen Chinezen, Zuid-Koreanen en Indiërs studeren nog vaker in het buitenland.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Duitse ministerie van Onderwijs, dat vorige week samen met de onderwijsorganisaties Hochschul Informations System (HIS) en Deutsche Studentenwerk (DSW) het onderzoek ‘Internationalisierung des Studiums’ presenteerde.

Oostenrijk

Heel lang was Nederland onder Duitse studenten het populairst. Sinds 2007 heeft Oostenrijk deze positie overgenomen. Daar studeren nu zo’n 20.000 Duitsers, blijkt uit de cijfers. Degenen die slechts voor een tijdelijke uitwisseling naar het buitenland gaan, studeren het liefst in Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 2005 mogen deelstaten collegegeld heffen, met een maximum van 500 euro per semester. Niet alle deelstaten zijn daartoe overgegaan, maar voor veel studenten was het reden om naar Oostenrijk te gaan, waar studeren gratis is. Ook vanwege het beperkte aantal studieplaatsen in Duitsland besloten jongeren de laatste jaren vaker naar andere landen uit te wijken.

Wereldwijd op derde plaats

Omgekeerd gaan ook steeds meer buitenlandse studenten naar Duitsland: dit aantal steeg van ongeveer 100.000 in 1997 naar 245.000 in 2008. Nog altijd staat Duitsland wereldwijd op de derde plaats van populairste landen onder buitenlanders, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Annette Schavan (CDU), de Duitse minister van Onderwijs, is tevreden over het toenemende aantal buitenlandse studenten. “Dat is voor een exportland bijzonder belangrijk: ook wie na zijn studie weer naar zijn geboorteland terugkeert, blijft een nauw contact met Duitsland houden”, aldus de minister naar aanleiding van het onderzoek.

Vooral onder jonge mensen uit nieuwe industrielanden en ontwikkelingslanden is Duitsland populair. Onder de buitenlanders aan Duitse universiteiten en hogescholen vormen Chinezen verruit de grootste groep, gevolgd door Russen, Polen, Bulgaren en Turken.

Uit een enquête van het onderzoek blijkt dat het wennen aan het Duitse onderwijssysteem en het gebrek aan contact met Duitse studiegenoten de grootste moeilijkheden voor de buitenlanders vormen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger