Blair: "Geen Frans-Duits-Engels triumviraat in EU"
Nieuwsflash

Achtergrond - 13 februari 2004

(13 februari 2004) Gisteravond heeft de Britse premier Tony Blair, die een bezoek brengt aan Berlijn, geruchten over het nastreven van een 'triumviraat' door Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in de EU een halt toegeroepen. Die geruchten zijn niet waar, aldus Blair. "Niemand in de EU zal van de nauwe samenwerking tussen de grootste landen worden uitgesloten".

Beschuldigingen van dien aard waren geuit door de Italiaanse regering en andere, niet nader genoemde, kleinere EU-landen. Zij waarschuwen voor een 'directorium' van de drie grote landen over de EU. Blair is naar Berlijn gekomen om de top van aanstaande woensdag voor te bereiden. Dan komen Blair, Schröder en Chirac bij elkaar om over een snel inzetbare EU-strijdmacht te praten. Het zijn Britse, Franse en Duitse soldaten, die de bewuste strijdmacht moeten gaan vormen.

Blair en Schröder zullen ook over de situatie in Irak spreken. Schröder verklaarde dat Duitsland zeker bereid is om bij de wederopbouw en democratisering van Irak te helpen. Of er ook Duitse soldaten bij het normaliseringsproces worden ingezet, bleef onduidelijk. Duitsland en Groot-Brittannië zaten een jaar geleden in verschillende kampen wat betreft de aanval op Irak. Volgens Schröder had het geen zin daar nog langer bij stil te staan.

Blair prees herhaaldelijk de Duitse activiteiten in Afghanistan. Die zouden van buitengewoon belang voor het land zijn geweest. Schröder benadrukte dat Duitsland ook in de toekomst in Afghanistan actief zal zijn. Het is in Afghanistan waar het internationaal terrorisme wordt bestreden, aldus de bondskanselier. "Daran arbeiten wir gemeinsam".

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder und Blair: Absage an EU-Vorherrschaft

Süddeutsche Zeitung
Blair und Schröder lehnen Bund der Starken ab

Der Spiegel
Blair und Schröder lehnen Triumvirat ab

ZDF Heute-Journal
Schröder und Blair: kein "Triumvirat" in der EU geplant

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger