Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: rem op de huurprijzen is ongrondwettelijk

Kort nieuws - 20 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Mietpreisbremse, de rem op de huurprijzen die sinds 2015 geldt, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank in Berlijn bepaald.

De Mietpreisbremse leidt tot ongelijke behandeling van verhuurders, zegt de rechter. Dat gaat in tegen het grondwetsartikel over gelijke behandeling. Het is voor het eerst dat een rechter principiële bezwaren tegen de rem op de huurprijzen heeft. Direct consequenties heeft de uitspraak nog niet. Alleen het Constitutioneel Hof kan wetten ongrondwettelijk verklaren.

In 2015 werd de Mietpreisbremse ingevoerd. In gebieden waar de huurprijzen snel stijgen mag bij een nieuwe huurder maximaal een huur gevraagd worden die 10 procent ligt boven de vastgestelde gemiddelde huur voor dat gebied. Zo wil de politiek voorkomen dat mensen uit hun huis moeten zodat de verhuurder de woning opnieuw voor veel meer geld kan verhuren. Maar de huren stijgen nog steeds flink in grote Duitse steden. Het thema speelt ook een rol in de verkiezingscampagne. De SPD wil een steviger Mietpreisbremse, de CDU niet. Lees meer bij Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger