Gerster ontslagen bij Bundesagentur für Arbeit
Nieuwsflash

Achtergrond - 26 januari 2004

(26 januari 2004) Florian Gerster, de voorzitter van de Bundesagentur für Arbeit (BA), het overkoepelend orgaan van de Duitse arbeidsbureaus, is zaterdag ontslagen. Met een grote meerderheid heeft het bestuur van de BA het vertrouwen in hem opgezegd. Gerster kwam in opspraak omdat een onderzoek naar 49 contracten van de BA met verschillende adviesorganisaties uitwees dat 14 van die contracten niet geheel volgens de regels zijn gesloten.

De voorzitter van het bestuur van de BA, Ursula Engelen-Kefer, zei dat het ontslag van Gerster losstaat van de "onregelmatigheden" die tijdens het onderzoek zijn geconstateerd. De negatieve berichten in de media zouden zijn positie onhoudbaar hebben gemaakt. Gerster, die in maart 2002 aantrad, gold als een van de belangrijkste hervormers die Schröder heeft benoemd. Hij heeft met zijn radicale hervormingsplannen veel vijanden gemaakt, zowel bij de vakbonden als bij de oppositie. Aan hem de ondankbare taak de logge BA om te vormen tot een slagvaardige dienstverleningsorganisatie.

De oppositie heeft veel kritiek op de gang van zaken rond de BA. Ze vindt dat minister Clement (Economie en Arbeid) te lang heeft gewacht met ingrijpen. Guido Westerwelle (voorzitter van de FDP) wil de BA in zijn geheel afschaffen, omdat de huidige organisatie volgens hem niet meer te hervormen is. Ook de kritiek vanuit de CDU is niet mis. "De Bundesagentur is zelf het grootste probleem bij de bestrijding van de werkloosheid," zei Christian Wulff, CDU minister-president van de deelstaat Nedersaksen. Maar Clement houdt vast aan de BA: "De organisatie is goed en zal nog beter worden", zei hij. "De herstructurering van arbeidsbemiddeling is een kernstuk van de hervormingen in Duitsland." Daarom zal de BA verder gaan op de ingeslagen weg, met de hervormingen die Gerster heeft ingezet, aldus de minister. Hij wil de organisatie decentraliseren. De centrale in Neurenberg zal inkrimpen ten gunste van de afdelingen op regionaal en gemeentelijk niveau.

Ondertussen wordt in de Duitse media wild over een opvolger van Gerster gespeculeerd. Minister Clement heeft al aangegeven dat hij iemand uit het bedrijfsleven als nieuwe voorzitter wil. Het bestuur van de BA zal een voorstel doen, de uiteindelijke beslissing wordt echter door Clement genomen. In de pers wordt Peter Hartz genoemd. Hartz is lid van de Raad van Bestuur van VW en was voorzitter van de naar hem genoemde commissie voor de hervorming van de arbeidsmarkt. VW heeft echter laten weten dat Hartz niet beschikbaar is. Ook Frank Weise, de plaatsvervangend voorzitter van de BA, zou in aanmerking komen. Verder worden genoemd staatssecretaris van Economische Zaken Alfred Tacke en lid van de Raad van Bestuur van Telekom Heinz Klinkhammer.

Gerster zelf vindt dat hij het slachtoffer van een hetze is geworden. "De beslissing van het bestuur stond al vast voordat ze het onderzoeksrapport over de contracten besproken had", zei hij gisteravond in de politieke talkshow van Sabine Christiansen. Hij krijgt nog drie maanden zijn volledige inkomen uitbetaald en dan tot het einde van zijn contract in 2007 de helft daarvan.

Süddeutsche Zeitung
Nürnberger Kandidatenkarussell

Spiegel
Hartz als Gerster-Nachfolger im Gespräch

Financial Times Deutschland
Schröder verteidigt Gersters Absetzung

Die Welt
"Ich wollte aufrecht gehen"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Hartz sagt ab - Engelen-Kefer dementiert Kampagne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger