Centrale verdeling studieplaatsen wordt afgeschaft

Achtergrond - 28 januari 2004

(28 september 2004) De Duitse regering wil de Zentrale Vergabestelle für Studienplätze (ZVS), de instantie die studieplaatsen voor bepaalde studies verdeelt, afschaffen. De hogescholen en universiteiten moeten hun studenten voortaan zelf kunnen uitkiezen. Ze dienen dan wel transparante selectiecriteria te hanteren en snel over sollicitaties te beslissen.

Een voorstel van de deelstaten om slechts de helft van de studieplaatsen na een test en een gesprek te verdelen, keurt staatssecrataris voor Onderwijs Christoph Matschie af. "Dat gaat ons niet ver genoeg." De Duitse regering wil meer concurrentie in het onderwijs. De wetenschapsraad, een adviserend orgaan voor Bond en deelstaten, moet nu een advies geven. Bond en deelstaten moeten het dan voor de zomer eens worden. Het onderwijsbeleid in Duitsland wordt voor een belangrijk deel bepaald door de deelstaten. De Bondsregering zet slechts de hoofdlijnen uit. De afschaffing van de ZVS wordt in Duitsland gezien als een belangrijke hervorming van het onderwijs. De in Dortmund zetelende instantie is het symbool voor de bureaucratie in het onderwijs geworden.

Momenteel verdeelt de ZVS studieplaatsen voor zeven populaire studies waarvoor een numerus clausus geldt. Studenten die economie, biologie, rechten of diergeneeskunde willen studeren worden over het hele land verdeeld. Voor alle overige studies kunnen studenten zich zelf aanmelden bij de universiteit of hogeschool van hun keuze. In 2003 ging het om 40 duizend studenten. In Nederland wordt een dergelijk systeem ook gebruikt voor populaire studies als medicijnen.

Financial Times Deutschland
Bundesregierung will ZVS kippen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Hochschulpolitik als Planwirtschaft

Die Welt
Bund will die ZVS abschaffen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger