Oplossing voor chaos bij aanmelding studies
Nieuws

Achtergrond - 4 maart 2009

(4 maart 2009) Een centrale database moet een einde maken aan dubbele inschrijvingen van studenten aan Duitse universiteiten en hogescholen. Overgebleven studieplaatsen worden via internet verdeeld. Minister van Onderwijs Annette Schavan (SPD) hoopt zo orde in de administratieve chaos te brengen.

Studenten in collegezaal. Bron: Flickr.com/The infatuatedUniversiteiten en hogescholen hielden dinsdag crisisberaad met minister Schavan over de chaos bij de aanmeldingen. De centrale database komt er echter pas vanaf het studiejaar 2011-2012. Komend studiejaar proberen de instellingen de chaos te beperken door onderling afspraken te maken over inschrijvingstermijnen.

Voor aankomende Duitse eerstejaars- en masterstudenten is het al jaren allerminst zeker dat ze kunnen studeren aan de universiteit van hun keuze. Volgens Duitse media geldt voor een op de twee studierichtingen in Duitsland een numerus fixus, waardoor universiteiten een beperkt aantal studenten aannemen.

Om een eventuele afwijzing voor te zijn, spreiden Duitse studenten hun kansen door zich bij meerdere universiteiten in te schrijven. Omdat de universiteiten hierover onderling geen informatie uitwisselen, kunnen studieplaatsen bij zeer gewilde studies toch onbezet blijven.

‘Duizenden studieplaatsen onbenut’

Dinsdag becijferde de Duitse krant Handelsblatt dat duizenden studieplaatsen hierdoor onbenut blijven. Zo bleven in het eerste semester van dit studiejaar aan de Goethe-Universität in Frankfurt nog 807 plekken vrij bij vakken waarvoor studenten eerder waren afgewezen omdat de numerus fixus was bereikt. De FU Berlin en de universiteit van Duisburg-Essen hadden achteraf gezien nog plaats gehad voor zo’n achtduizend studenten.

Duitse studenten klagen al jaren over de administratieve chaos bij de inschrijvingen en veel van hen zoeken hun heil in het buitenland. In november vorig jaar scherpten de Oostenrijkse universiteiten hun toelatingsregels aan om de toestroom van Duitse 'studievluchtelingen' in te dammen.

Ook Nederland is een populair toevluchtsoord voor Duitse studenten die aan de numerus fixus in eigen land willen ontkomen. In 2006 stonden bijna 14 duizend Duitse studenten bij Nederlandse universiteiten en hogescholen ingeschreven.

                                            Handelsblatt Online / Hamburger Abendblatt Online

Afbeelding:

Flickr.com/The Infatuated

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger