Duitslandweb logo Duitslandweb

Groenen en FDP bekritiseren vluchtelingencompromis CDU/CSU

Kort nieuws - 10 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Politici van de Groenen en de FDP bekritiseren het compromis over de vluchtelingen dat de CDU en de CSU zondag bereikten. Op 18 oktober beginnen de onderhandelingen tussen de CDU/CSU, de FDP en de Groenen voor een Jamaica-coalitie.

CDU en CSU hebben zondag afgesproken dat ze willen bereiken dat er niet meer dan 200.000 vluchtelingen per jaar in Duitsland worden opgenomen. Dat is geen harde bovengrens , waarvoor de CSU al zo lang knokt, maar een streven. Ook willen CDU en CSU dat er een immigratieregeling voor vakkrachten komt en willen ze nieuwkomers opvangen in aparte centra tot over hun asielverzoek is besloten. Daarnaast komen mensen met een beperkte vluchtelingestatus niet in aanmerking voor gezinshereniging. 

Dat laatste noemt oud-voorzitter van de Groenen Trittin een "verloochening van oerchristelijke waarden". Het druist volgens hem ook in tegen het integratiebeleid. Trittin is een van de onderhandelaars van de Groenen bij de komende coalitiegesprekken. De partij heeft daarnaast bezwaren tegen het vastleggen van Tunesië, Marokko en Algerije tot veilige herkomstlanden en met de aparte centra die de christendemocraten in hun compromis hebben opgenomen.

Ook de FDP uit kritiek op het CDU/CSU-compromis. Het maximum aantal vluchtelingen waar de christendemocraten over spreken maken geen onderdeel uit van een compromis tussen de drie partijen, aldus de liberale vice-voorzitter Kubicki. Daar is volgens hem geen juridische basis voor. 

Op woensdag 18 oktober vinden de eerste gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie plaats. Dan spreken CDU en CSU apart met de Groenen en de FDP. Volgende week vrijdag komen alle partijen dan voor het eerst allemaal bij elkaar. Lees meer bij Spiegel Online en Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Het eerste jaar van bondskanselier Olaf Scholz (SPD) werd getekend door oorlog, crisis en een 'Zeitenwende'


Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer

Der Haussegen hängt schief

Der Haussegen hängt schief

Een uitdrukking die deze week opdook in de Duitse media omschrijft de situatie van de coalitie treffend.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger