Duitslandweb logo Duitslandweb

Jamaica-partijen zijn het niet eens over of ze het eens zijn

Kort nieuws - 25 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU, de FDP en die Grünen zijn het eens geworden over hun financiële beleid, lieten ze weten. Maar de resultaten van de onderhandelingen interpreteren ze elk op hun eigen manier. Ook over Turkije zijn ze het niet eens.

De onderhandelaars willen vasthouden aan de sluitende begroting, de schwarze Null zoals die in Duitsland heet. Dat staat in een nota waar ze het na uren onderhandelen over eens zijn geworden. Ook staat in de nota dat de solidariteitstoeslag, een heffing die alle Duitsers betalen voor de opbouw van Oost-Duitsland, wordt afgebouwd. Volgens Groenen-onderhandelaar Trittin is de sluitende begroting echter nog niet vastgelegd, maar is het een streven, afhankelijk van de vraag of die te financieren is. En terwijl FDP-onderhandelaar Kubicki meldt dat de Soli nog deze regeringsperiode wordt afgeschaft, zegt Trittin daarover "zeer pessimistisch" te zijn, zeker als er een sluitende begroting moet komen. 

Over Turkije zijn de partijen het ook niet eens. De CSU wil dat de toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU worden stopgezet. De Groenen willen dat niet. De onderhandelingen afbreken vinden zij een verkeerd signaal.

CDU/CSU, FDP en Groenen onderhandelen over een zogenoemde Jamaica-coalitie, genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag, zwart-geel-groen. Het is de eerste keer dat zo'n coalitie op landelijk niveau wordt uitgeprobeerd. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger