Chirac vervangt Schröder bij EU-top

Achtergrond - 15 oktober 2003

(15 oktober 2003) De Franse president Jacques Chirac zal aanstaande vrijdag op de tweede dag van de Europese top de taken van zijn Duitse collega Schröder overnemen. Deze wil namelijk vrijdag aanwezig zijn bij de stemming in de Bondsdag over de hervormingen van de arbeidsmarkt. Door de zeer kleine meerderheid van de coalitiepartners telt iedere stem - ook die van de kanselier.

Schroeder en Chirac: een goede verstandhouding Om aanwezig te kunnen zijn bij de stemming in de Bondsdag over de hervormingen, moeten Schröder en zijn minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer al op donderdagavond de top verlaten. De op komst zijnde stemming in de Bondsdag over de zogenaamde Hartz-voorstellen inzake hervormingen van de arbeidsmarkt houdt de gemoederen in Berlijn al enkele weken bezig. Gisteren nog is de SPD de critici binnen hun fractie tegemoetgekomen met enkele aanpassingen van de voorstellen, waardoor nu een meerderheid zo goed als zeker lijkt. Men gaat er van uit dat een eventueel wegstemmen van de wetsvoorstellen desastreuze gevolgen heeft voor de politieke loopbaan van de bondskanselier.

In Brussel wordt de actie van Schröder betiteld als "een absoluut novum". Het is in Brussel niet gebruikelijk de premier of de minister van Buitenlandse Zaken te vervangen door 'lagere' ambtenaren. Gerhard Schröder heeft nu bij wijze van alternatief aan zijn Franse ambtsgenoot gevraagd of deze voor hem de honneurs wil waarnemen op de tweede dag van de top. Chirac heeft hierop instemmend gereageerd en zal tijdens de afsluitende ronde eventuele Duitse voorstellen indienen. Mocht de vergadering onverhoopt een verassende wending nemen, dan zullen er alsnog twee Duitse hoge ambtenaren bij de deur aanwezig zijn om de mening van Schröder over te brengen.

Op de belangrijkste dag van de top - donderdag - zullen Schröder en Fischer wel aanwezig zijn. Er wordt dan verder onderhandeld over het ontwerp van de nieuwe Europese Grondwet. Voor vrijdag staan minder belangrijke punten op de agenda. De regeringsleiders praten dan over projecten voor meer economische groei in Europa en tijdens de slotzitting worden alle resultaten van de top samengevat en op papier gezet.

Het initiatief van Schröder en de instemming van Chirac zijn symbolisch voor de eensgezindheid van Frankrijk en Duitsland wat betreft hun visie op Europa. Afgelopen zondagavond troffen de twee elkaar nog in Parijs, waar ze de belangrijkste Europese en internationale kwesties doorgenomen hebben. De bondskanselier sprak daarbij van een "nahtlose Übereinstimmung in europäischen Fragen".

Die Welt
Chirac vertritt Schröder beim Brüsseler EU-Gipfel

Financial Times Deutschland
Schröder lässt sich beim EU-Gipfel zeitweise von Chirac vertreten

Der Spiegel
Chirac springt für den Kanzler ein

Frankfurter Rundschau
EU streitet über Verfassungsvertrag

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger