Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof toetst onroerendgoedbelasting

Kort nieuws - 16 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutionele Hof in Karlsruhe kijkt dinsdag of de Duitse onroerendgoedbelasting nog in lijn is met de grondwet. Voor Duitse gemeenten kan een hervorming van de belasting een behoorlijke inbreuk op hun inkomsten betekenen.

De berekening van de onroerendgoedbelasting gebeurt op basis van eenheidswaarden. In het voormalige West-Duitsland zijn die voor het laatst in 1964 vastgesteld, in het voormalige Oosten in 1935. In de tussentijd hebben de prijzen van grondstukken zich ontwikkeld, vooral in de grote steden is grond veel duurder geworden. Eigenlijk moeten de richtlijnen om de waarde te bepalen elke zes jaar opnieuw worden vastgesteld. Het Bundesfinanzhof, de hoogste Duitse rechtsinstantie voor belastingzaken, heeft daarom een klacht ingediend, die het Constitutionele Hof nu behandelt.

De onroerendgoedbelasting is voor Duitse gemeenten de op twee na grootste bron van inkomsten. Per jaar verdienen zij er rond 13 miljard euro mee. Als er een nieuwe regeling komt, moet de waarde van alle rond 35 miljoen Duitse grondstukken opnieuw worden vastgesteld. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger