'Rembrandt Rembrandt'
Werk van Hollands grootste kunstenaar verzameld

Achtergrond - 14 januari 2003

(14 januari 2003) Als enige museum in Europa presenteert Das Städel in Frankfurt am Main van 1 februari tot en met 11 mei 2003 een indrukwekkende collectie uit het werk van Hollands grootste kunstenaar van de zeventiende eeuw: Rembrandt Harmensz. van Rijn.

47 schilderijen, uit bekende musea en particuliere collecties bijeengebracht, tonen verschillende fases uit Rembrandts leven en werk. De bezoekers hebben tijdens de tentoonstelling de gelegenheid kennis te maken met de buitengewone werken van deze kunstenaar. Jeroen Giltai, conservator Oude Kunst van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, is de vormgever van de expositie. 

Hartstocht
Wisselvalligheid was een kenmerk van Rembrandts leven. Een jonge, ambitieuze schilder uit Leiden die als kunstenaar snel succes boekte, maar wiens late werk door vele tijdgenoten niet meer leek te worden begrepen. Een liefdevolle vader en echtgenoot die vroeg zijn eerste vrouw verloor, later een relatie begon met de kinderjuffrouw van zijn zoon Titus en nog op hoge leeftijd liefde en steun vond bij een jonge vrouw. Een fanatieke verzamelaar van kunst wiens hartstocht voor kunst de familie tenslotte ruïneerde.

Invloed
Al in zijn geboortestad Leiden begint Rembrandt zelfstandig als schilder te werken, maar in het jaar 1631 gaat hij naar Amsterdam. Het huwelijk met de welgestelde Saskia van Uylenburch in1634 is van positieve invloed op zijn carrière als schilder en opent voor hem de deur bij de toekomstige welgestelde en invloedrijke klanten voor zijn werken. Na de dood van Saskia in 1642 leeft Rembrandt samen met zijn huishoudster Hendrickje Stoffels zonder met haar getrouwd te zijn. Hendrickje poseert vaak voor Rembrandt. Rembrandts succes als kunstenaar, leermeester en kunsthandelaar verschaffen hem aanzien onder de deftige Amsterdammers. Hij wordt onder meer lid van het Lukasgilde.

Later bekende schilders, bijvoorbeeld Carel Fabritius, beginnen als leerling in Rembrandts atelier. Toch leiden zijn verzamelwoede, economische tegenslag en het op te grote voet leven in 1656 tot zijn financiële ondergang: Rembrandt moest zijn huis en zijn overige bezit laten veilen. Hoewel vrienden hem daarna helpen, blijft zijn levensstijl toch tot het eind van zijn leven bescheiden, vergeleken met de jaren voor zijn bankroet. Als schilder blijft hij zeer productief, maar Rembrandt wordt door de dood van Hendrickje in1663 en van zijn zoon Titus nogmaals door het noodlot geteisterd voordat hij zelf overlijdt op 4 oktober 1669.

Gelijkwaardig
Het kan echter merkwaardig genoemd worden dat Rembrandt de mediale technieken van zijn tijd die hij gebruikte - olieverf, tekening en etstechniek - volledig autonoom behandelde. Zijn grafische oeuvre staat gelijkwaardig naast zijn schilderkunst zowel in omvang en als waarde. De Graphische Sammlung van het Frankfurter Städel beschikt over een haast volledige verzameling van Rembrandts etsen van uitstekende kwaliteit.

Van 14 maart t/m 25 mei 2002 presenteert de Graphische Sammlung in het Städel een keuze uit Rembrandts etsen. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van zijn etskunst - van de vroege pogingen en over het vertellende oeuvre van na 1630, de portretten en landschappen, tot zijn experimentele late werk. Een kleine verzameling van uitstekende voorbeelden van Rembrandts werk uit het depot van de Graphische Sammlung en grafiek van andere kunstenaars zullen de bezoeker gelegenheid tot vergelijking geven.

Anna Dziwetzki is coördinatrice Marketing en PR voor het Städelsches Kunstinstitut und Städtische Galerie in Frankfurt am Main

Openingstijden Das Städel:

Woensdag en donderdag 10.00 - 22.00 uur
Maandag gesloten

Toegangsprijzen:
8 euro per persoon, met reductie 6 euro

Adres:

Ausstellungshaus
Holbeinstraße 1
D - 60596 Frankfurt / Main
Tel. Marketing & PR: +49 69 / 60 50 98 - 153
www.staedelmuseum.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger