Duitslandweb logo Duitslandweb

Nog geen regeerakkoord: CDU, CSU en SPD onderhandelen verder

Kort nieuws - 5 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU, CSU en SPD hadden zondag de coalitieonderhandelingen willen afsluiten, maar ze zijn er nog niet uit. De verwachting is nu dat ze dinsdagochtend hun regeerakkoord presenteren.

Problemen hebben de partijen nog bij het arbeidsmarkt- en gezondheidsbeleid. De SPD wil de positie van ziekenfondspatiëten verbeteren, de vraag is in hoeverre CDU en CSU de partij daarin tegemoet willen komen. De SPD had het liefst een uniforme zorgverzekering (Bürgerversicherung) voor iedereen in Duitsland gewild, maar dat bleek in een eerdere fase van de onderhandelingen niet haalbaar. Verder wil de SPD tijdelijke contracten beperken. De CDU wil vasthouden aan deze zogenoemde sachgrundlose Befristungen von Arbeitsverhältnissen. Die zijn volgens haar nodig voor de werkgelegenheid.

De partijen zijn het afgelopen weekend wel eens geworden over extra investeringen van 4 miljard voor woningbouw en ze hebben afgesproken zich aan de internationale klimaatdoelen te houden. Vorige week bereikten ze al een compromis over gezinshereniging voor vluchtelingen, een van de gevoeligste thema's voor de partijen. Als de partijen dinsdag inderdaad hun regeerakkoord presenteren, moeten de SPD-leden er nog over stemmen. Pas als zij het akkoord goedkeuren, kan er een regering worden gevormd.

Duitse media speculeren ondetussen over de verdeling van de ministersposten. SPD-voorzitter Schulz had eerder gezegd geen minister in een kabinet-Merkel te willen worden, maar daar is hij op teruggekomen. Mogelijk wordt hij minister van Buitenlandse Zaken. Die post is nu in handen van zijn partijgenoot Gabriel. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger