Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Kort nieuws - 7 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland krijgt een nieuwe regering van CDU, CSU en SPD, een zogenoemde Grote Coalitie. Woensdagochtend lieten de onderhandelaars weten dat het regeerakkoord staat. Alleen de SPD-leden kunnen nu nog roet in het eten gooien.

De onderhandelaars hebben een regeerakkoord opgesteld, lieten betrokkenen woensdagochtend rond tien uur weten aan Duitse media. Ook de ministeries zijn verdeeld; volgens de Süddeutsche Zeitung krijgt de SPD naast de belangrijke ministeries Buitenlandse Zaken en Financiën ook Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat was een van de laatste strijdpunten. Ook Familie, Justitie en Milieu zou naar de SPD gaan. De CSU krijgt volgens de berichten onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaraan 'Heimat' wordt toegevoegd. De CDU krijgt de leiding over Defensie, Economische Zaken, Landbouw, Gezondheid en Onderwijs.

De leden van de SPD krijgen nog wel de gelegenheid te stemmen over het akkoord. De uitslag van die stemming wordt begin maart verwacht. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.

Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.

Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.

Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger