Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wil vier jaar kanselier blijven; SPD wil snel nieuwe voorzitter

Kort nieuws - 12 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel wil de komende vier jaar kanselier blijven. Ook sprak ze zich in een tv-interview uit voor verjonging van haar nieuwe ministersploeg. De SPD wil fractievoorzitter Nahles dinsdag al tot tijdelijk voorzitter benoemen, als opvolger van Schulz.

Merkel is niet van plan tijdens de komende regeerperiode plaats te maken voor een opvolger, zei ze zondag in het ZDF-programma 'Berlin direkt'. Daarover wordt al langer gespeculeerd, ook in haar eigen partij, waar veel onvrede is over het resultaat van de coalitieonderhandelingen. Zelf vindt ze niet dat ze aan autoriteit heeft ingeboet, zei ze. Op haar belofte in het komende kabinet voor verjonging te zorgen, wordt verdeeld gereageerd. Een deel van de partij vindt het niet genoeg. Er is sprake van "enorme frustratie" bij de partijbasis over de verdeling van de ministersposten, citeert de Bild Zeitung een CDU-politicus. Lees meer bij tagesschau.de

Leden van de SPD-top vinden dat fractievoorzitter Andrea Nahles dinsdag al tot voorlopig partijvoorzitter moet worden benoemd, als opvolger van Schulz. Schulz gaf vorige week aan het partijvoorzitterschap in maart, na de ledenstemming over het regeerakkoord, aan Nahles te willen overdragen en zelf minister van Buitenlandse Zaken te willen worden. Daar kwam zoveel kritiek op dat hij vrijdag besloot van de ministerspost af te zien. De linkervleugel van de partij wil een ledenstemming over het voorzitterschap, als onderdeel van de broodnodige vernieuwing van de partij.

De SPD-top waarschuwt de partij op te houden met discussies over personele kwesties en zich te concentreren op de inhoud van het regeerakkoord. De SPD-leden mogen daarover de komende weken stemmen. Uit een peiling van zondag blijkt dat een meerderheid van de Duitsers en ook een meerderheid van de SPD-aanhangers wil dat de leden voor een voortzetting van de grote coalitie stemmen. Lees meer bij Zeit Online, faz.net en tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger