Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wil AfD-kiezers terugwinnen

Kort nieuws - 15 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel wil AfD-kiezers terugwinnen. Dat zei ze in een interview met de ARD woensdag na haar beëdiging als kanselier.

De nieuwe regering wil de problemen van mensen oplossen die uit protest zijn overgestapt naar de rechts-populistische AfD, zei Merkel. Ze wil de partij kleiner maken en als het kan weer uit de Bondsdag krijgen. De AfD werd in september voor het eerst in de Bondsdag gekozen en is nu de grootste oppositiepartij. President Steinmeier benadrukte woensdag bij de benoeming van het nieuwe kabinet dat de regering het verloren vertrouwen bij de bevolking moet terugwinnen.

Merkel liet open of dit haar laatste termijn als kanselier is. Ze werd woensdag in de Bondsdag voor een vierde termijn gekozen met 364 ja-stemmen. Dat zijn er 35 minder dan haar nieuwe grote coalitie van CDU/CSU en SPD zetels heeft. Het is ook maar een kleine meerderheid, negen zetels meer dan vereist. Teleurgesteld is Merkel daarover niet, zei ze in het interview. "Ik ben gewoon blij met het vertrouwen." 

Met het oog op de aangekondigde importheffingen van president Trump sprak Merkel van een "behoorlijke crisis van het multilateralisme" en pleitte voor een eensgezind optredende Europese Unie. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger