Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden

Achtergrond - 21 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De islam is een deel van Duitsland geworden, zei kanselier Merkel vandaag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag. Ze legde de verklaring af naar aanleiding van de beëdiging van haar nieuwe kabinet. Ook bekritiseerde ze het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin.

Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden
© dpa/picture-alliance
Merkel tijdens haar regeringsverklaring in de Bondsdag

Hoewel het economisch goed gaat in Duitsland is de toon rauwer geworden en maken veel mensen zich zorgen om de toekomst, zei Merkel. Ze ging in haar regeringsverklaring in op de verdeeldheid en de polarisatie in de Duitse samenleving en sprak over het belang van Zusammenhalt, samenhang. Het is een deel van het motto van het regeerakkoord van Merkel-IV: 'Ein neuer Aufbruch für Europa, eine neue Dynamik für Deutschland, ein neuer Zusammenhalt für unser Land'. Merkel noemde artikel 1 van de grondwet - de waarde van mensen is onaantastbaar - "de kern van ons samenleven".

Met blik op de 4,5 miljoen moslims in Duitsland zei Merkel dat de islam deel van de Duitse samenleving is geworden. Haar nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) zei vorige week in een interview met Bild juist dat de islam niet bij Duitsland hoort. Merkel wil nu dat Seehofer samen met de deelstaten in gesprek gaat over "toekomstbestendige structuren" voor de islam in Duitsland.

Syrië

Merkel veroordeelde het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin scherp en noemde dat inacceptabel. Tot nu toe is de Duitse regering daar terughoudend over geweest. Ook had ze harde kritiek op de bombardementen in Oost-Ghouta door het regime van Assad. En op Rusland, "dat daarbij toekijkt".

De importheffingen die de Amerikaanse president Trump wil invoeren noemde ze onrechtmatig. Verder zei ze dat de autoindustrie moet opdraaien voor de fouten die zijn gemaakt in het dieselschandaal.

Reactie AfD

Als grootste oppositiepartij reageerde de AfD als eerste op Merkels regeringsverklaring. Fractievoorzitter Gauland bekritiseerde het Duitse migratiebeleid en concludeerde dat Merkel Europa verdeeld heeft. Volgens hem weigeren veel landen terecht vluchtelingen op te nemen. Vooraf werd met spanning naar de AfD-reactie uitgekeken. Toen de AfD in september in de Bondsdag werd gekozen, kondigde fractievoorzitter Gauland aan dat zijn partij "op Merkel zal jagen".

FDP-leider Lindner verweet de nieuwe regering geen serieus financieel beleid te voeren. Nog nooit heeft Duitsland zoveel geld te verdelen gehad en nog is het niet genoeg om de wensen van Merkel-IV te financieren, zei hij. Ook waarschuwde de liberale leider voor een Europese transfer-unie zoals de Franse president Macron die wenst.

De regeringsverklaring van vandaag is Merkels vierde als kanselier van een nieuw kabinet. Vorige week woensdag werd haar nieuwe regering van CDU/CSU en SPD in de Bondsdag beëdigd. De komende dagen lichten ook de ministers van de nieuwe grote coalitie hun plannen toe. Niet alleen bij het aantreden van een nieuwe regering maar ook bij belangrijke gebeurtenissen legt de kanselier een verklaring in de Bondsdag af. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Brexit, voorafgaand aan een belangrijke EU-top, of zoals vorig jaar voorafgaand aan de G20-top in Hamburg.

Reacties

marrigje - 8 januari 2019 15:35

Waarom die vrouw daar nog zit is omdat ze democratisch is gekozen. En waarom het loopt zoals het loopt, en niet alleen in Duitsland is omdat de mensen onverschillig zijn geworden, ook omdat de politiek de mensen niet bereiken kan, en er hoogdravend gesproken wordt, de mensen het niet meer snappen en de hele avond liever op hun mobieltjes staren dan echt iets nuttigs te doen. En omdat God uit Europa grotendeels is ' verdreven' en we het christendom vaarwel hebben gezegd: dit hebben we zelf gedaan

Reageer
Max - 25 december 2018 14:56

Wie de geschiedenis van de expansie van de islam bekijkt, stelt vast dat sommige regio’s militair en met geweld werden onderworpen aan de islam, maar dat er bij de verovering van nogal wat andere gebieden nauwelijks wapens aan te pas kwamen…

Reageer
Max - 25 december 2018 14:55

Anders dan in de achtste en in de zeventiende eeuw wil de islam Europa dit keer niet veroveren met het kromzwaard, maar via demografische groei, via bekering en missionering en via immigratie.Jihad kent vele facetten, waarbij “jihad door het zwaard” er slechts één is.En ‘al–Hijra’(migratie) is ook een.Daarin staat in detail uitgelegd hoe Islamisten niet-moslims landen, op de knieën wil dwingen. Het plan is geleidelijk te infiltreren in gemeenschappen om Islam het meest dominant te maken.

Reageer
Max - 25 december 2018 14:50

Na 1400 jaar, de mensheid heeft nog steeds grote problemen met de ISLAM(betekent letterlijk overgave of onderwerping),die splijt de wereld in tweeën:Mohammed en zijn cult aan de ene kant en de ongelovigen/niet-moslims aan de andere kant,Dar al-Harb (land van oorlog, geregeerd door de ongelovigen) aan de ene kant,Dar al-islam (land van vrede, geregeerd door moslims) aan de andere kant. Elk land dat niet islamitisch is en niet geregeerd door moslims wordt beschouwd als een land van oorlog ...

Reageer
Kommers - 6 juni 2018 21:35

Waarom zit die vrouw daar eigenlijk nog. Ze tolereert opvattingen die wezensvreemd zijn voor Duitsland. Veel gezinnen zijn bang voor de oprukkende islam. Met mooie woorden wordt het goed gepraat. Hoe kan het dat een religieuze ideologie, de islam, vaste voet krijgt in het land van Bach en Beethoven. Ik zou het de Duitsers wel willen toeschreeuwen: stop met je nationale zelfmoord en stop islam. Bestudeer het leven van Mohammed, lees de koran en huiver!! Stop islam.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger