Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden

Achtergrond - 21 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De islam is een deel van Duitsland geworden, zei kanselier Merkel vandaag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag. Ze legde de verklaring af naar aanleiding van de beëdiging van haar nieuwe kabinet. Ook bekritiseerde ze het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin.

Merkel legt regeringsverklaring af
Merkel: Islam is deel van Duitsland geworden © dpa/picture-alliance
Merkel tijdens haar regeringsverklaring in de Bondsdag

Hoewel het economisch goed gaat in Duitsland is de toon rauwer geworden en maken veel mensen zich zorgen om de toekomst, zei Merkel. Ze ging in haar regeringsverklaring in op de verdeeldheid en de polarisatie in de Duitse samenleving en sprak over het belang van Zusammenhalt, samenhang. Het is een deel van het motto van het regeerakkoord van Merkel-IV: 'Ein neuer Aufbruch für Europa, eine neue Dynamik für Deutschland, ein neuer Zusammenhalt für unser Land'. Merkel noemde artikel 1 van de grondwet - de waarde van mensen is onaantastbaar - "de kern van ons samenleven".

Met blik op de 4,5 miljoen moslims in Duitsland zei Merkel dat de islam deel van de Duitse samenleving is geworden. Haar nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) zei vorige week in een interview met Bild juist dat de islam niet bij Duitsland hoort. Merkel wil nu dat Seehofer samen met de deelstaten in gesprek gaat over "toekomstbestendige structuren" voor de islam in Duitsland.

Syrië

Merkel veroordeelde het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin scherp en noemde dat inacceptabel. Tot nu toe is de Duitse regering daar terughoudend over geweest. Ook had ze harde kritiek op de bombardementen in Oost-Ghouta door het regime van Assad. En op Rusland, "dat daarbij toekijkt".

De importheffingen die de Amerikaanse president Trump wil invoeren noemde ze onrechtmatig. Verder zei ze dat de autoindustrie moet opdraaien voor de fouten die zijn gemaakt in het dieselschandaal.

Reactie AfD

Als grootste oppositiepartij reageerde de AfD als eerste op Merkels regeringsverklaring. Fractievoorzitter Gauland bekritiseerde het Duitse migratiebeleid en concludeerde dat Merkel Europa verdeeld heeft. Volgens hem weigeren veel landen terecht vluchtelingen op te nemen. Vooraf werd met spanning naar de AfD-reactie uitgekeken. Toen de AfD in september in de Bondsdag werd gekozen, kondigde fractievoorzitter Gauland aan dat zijn partij "op Merkel zal jagen".

FDP-leider Lindner verweet de nieuwe regering geen serieus financieel beleid te voeren. Nog nooit heeft Duitsland zoveel geld te verdelen gehad en nog is het niet genoeg om de wensen van Merkel-IV te financieren, zei hij. Ook waarschuwde de liberale leider voor een Europese transfer-unie zoals de Franse president Macron die wenst.

De regeringsverklaring van vandaag is Merkels vierde als kanselier van een nieuw kabinet. Vorige week woensdag werd haar nieuwe regering van CDU/CSU en SPD in de Bondsdag beëdigd. De komende dagen lichten ook de ministers van de nieuwe grote coalitie hun plannen toe. Niet alleen bij het aantreden van een nieuwe regering maar ook bij belangrijke gebeurtenissen legt de kanselier een verklaring in de Bondsdag af. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Brexit, voorafgaand aan een belangrijke EU-top, of zoals vorig jaar voorafgaand aan de G20-top in Hamburg.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Kabinet Merkel-IV is vandaag beëdigd. Wat kunnen we van de nieuwe grote coalitie verwachten?

Lees meer

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Het CDU-congres heeft in grote meerderheid voor het regeerakkoord gestemd. En er gebeurde nog meer.

Lees meer

Politiek dier

Politiek dier

De SPD kan geen goed meer doen. De AfD profiteert van de politieke chaos in Duitsland, constateert onze columnist Carsten Brzeski.

Lees meer

Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD

Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD

Het was een harde machtsstrijd deze week binnen de SPD. Een overzicht van de winnaars en de verliezers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger