Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel herkozen als kanselier, nieuwe kabinet beëdigd

Kort nieuws - 14 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Angela Merkel is vanmorgen voor de vierde keer tot kanselier gekozen in de Bondsdag.

Ze kreeg 364 ja-stemmen, 35 minder dan haar nieuwe grote coalitie van CDU/CSU en SPD zetels heeft. In totaal stemden 315 afgevaardigden tegen haar, negen onthielden zich van stem. Ze had aan 355 stemmen genoeg gehad voor de benodigde meerderheid.

 

Ook bij de vorige kanseliersverkiezingen, in 2005, 2009 en 2013, kreeg ze niet alle stemmen van de parlementariërs van de regeringspartijen. 

Na de stemming in de Bondsdag is ze om 11 uur door president Steinmeier in zijn residentie Slot Bellevue tot kanselier benoemd. Om 12 uur heeft ze de ambtseed afgelegd in de Bondsdag. Daarna zijn al haar ministers, wederom in slot Bellevue, door Steinmeier benoemd. Steinmeier riep het nieuwe kabinet daarbij op verloren vertrouwen bij de bevolking terug te winnen. De regering moet zich "nieuw en anders" bewijzen, aldus de president, "ook in de omgang met het parlement en het publiek - in het bijzonder in het directe gesprek met de bevolking - en vooral met degenen die vertrouwen hebben verloren."

Het gehele kabinet is vanmiddag om 13.30 uur in de Bondsdag beëdigd. Daarmee komt de langste formatieperiode uit de Duitse naoorlogse geschiedenis - bijna zes maanden - tot een eind. Lees meer bij Spiegel Online en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger