Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal verdenkingen van rechts-extremisme in Bundeswehr neemt toe

Kort nieuws - 12 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De militaire inlichtingendienst MAD doet onderzoek naar 431 gevallen waarin soldaten worden verdacht van extreem-rechtse uitingen. Een jaar geleden waren dat nog 275 gevallen.

Het gaat bijvoorbeeld om soldaten die 'Heil Hitler' hebben geroepen, hakenkruizen in tafels hebben gesneden of naar rechts-extremistische muziek hebben geluisterd. Een militair zou tegen een ondergeschikte hebben gezegd dat ze in Mali "de zwarten hun hoofden" zouden wegschieten. Een andere soldaat zou tijdens een seminar vluchtelingen een ziekte hebben genoemd die moet worden "uitgeroeid". 

De meeste voorvallen die worden onderzocht hebben in 2017 plaatsgevonden. Een deel stamt van voor die tijd, 23 zaken zijn van dit jaar. Een kwart van de zaken is gemeld door Peter Bartels, die namens de regering toezicht houdt op het Duitse leger. Deze cijfers blijken uit een antwoord van het ministerie van Defensie op de vraag van de Bondsdagfractie van Die Linke. 

Sinds vorig jaar is er extra aandacht voor rechts-extremisme in de Bundeswehr, door het schandaal rond Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen. Ook met het oog op wangedrag van elitetroepen zei minister van Defensie Von der Leyen vorig jaar dat het niet om incidenten gaat, maar dat het Duitse leger een mentaliteitsprobleem heeft. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger