Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal verdenkingen van rechts-extremisme in Bundeswehr neemt toe

Kort nieuws - 12 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De militaire inlichtingendienst MAD doet onderzoek naar 431 gevallen waarin soldaten worden verdacht van extreem-rechtse uitingen. Een jaar geleden waren dat nog 275 gevallen.

Het gaat bijvoorbeeld om soldaten die 'Heil Hitler' hebben geroepen, hakenkruizen in tafels hebben gesneden of naar rechts-extremistische muziek hebben geluisterd. Een militair zou tegen een ondergeschikte hebben gezegd dat ze in Mali "de zwarten hun hoofden" zouden wegschieten. Een andere soldaat zou tijdens een seminar vluchtelingen een ziekte hebben genoemd die moet worden "uitgeroeid". 

De meeste voorvallen die worden onderzocht hebben in 2017 plaatsgevonden. Een deel stamt van voor die tijd, 23 zaken zijn van dit jaar. Een kwart van de zaken is gemeld door Peter Bartels, die namens de regering toezicht houdt op het Duitse leger. Deze cijfers blijken uit een antwoord van het ministerie van Defensie op de vraag van de Bondsdagfractie van Die Linke. 

Sinds vorig jaar is er extra aandacht voor rechts-extremisme in de Bundeswehr, door het schandaal rond Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen. Ook met het oog op wangedrag van elitetroepen zei minister van Defensie Von der Leyen vorig jaar dat het niet om incidenten gaat, maar dat het Duitse leger een mentaliteitsprobleem heeft. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger