Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden subsidie: Families krijgen bonus bij aanschaf woning

Kort nieuws - 26 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een nieuwe subsidie zorgt voor veel discussie: het Baukindergeld, een financieel voordeel voor gezinnen die een huis kopen of bouwen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) wil de regeling met terugwerkende kracht per 1 januari invoeren, maar minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), die de subsidie moet uitbetalen, vreest dat die te duur wordt en wil aanvullende voorwaarden. Het huis mag dan niet groter zijn dan 120 (of 140, daarover wordt nog onderhandeld) vierkante meter voor een drie- of vierpersoons huishouden. Als er meer kinderen zijn, mag het huis iets groter zijn. Wie een groter huis wil kopen, valt dus buiten de regeling.

Het Baukindergeld bedraagt 1200 euro per kind, per jaar en wordt tien jaar lang uitgekeerd. Iedereen met kinderen en een inkomen onder ongeveer 100.000 euro komt voor de regeling in aanmerking. De talrijke critici van de plannen, wijzen er op dat de maatregel geen rekening houdt met regionale verschillen. Zo zijn de huizen in stedelijke gebieden veel duurder dan op het platteland, en willen de meeste gezinnen op het platteland een huis dat groter is dan 120 vierkante meter. Lees meer bij Spiegel Online en bij Deutschlandfunk

Tags: woningmarkt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger