Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel plant bezoek aan Chemnitz

Kort nieuws - 5 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel plant een bezoek aan Chemnitz. Ze gaat in op een uitnodiging van de burgemeester van de stad, Barbara Ludwig.

Wanneer Merkel naar Chemnitz gaat, is nog niet bekend. De stad was vorige week het toneel van dagenlange protesten na de dood van een 35-jarige man. Daarvoor zijn een Syriër en een Irakees opgepakt, naar een derde verdachte wordt nog gezocht. De demonstraties, waaraan duizenden rechts-radicalen deelnamen, liepen deels uit op rellen, waarbij mensen die er niet Duits uitzagen, de politie en journalisten werden aangevallen. Maandag vond als reactie daarop in Chemnitz een concert tegen racisme en vreemdelingenhaat plaats, waar ruim 60.000 mensen op af kwamen.

Namens de regering was minister van Gezinszaken Franziska Giffey (SPD) vorige week vrijdag in Chemnitz. Zij riep andere regeringsleden toen op de stad ook te bezoeken. De minister heeft inmiddels een wet aangekondigd ter bevordering van de democratie. Die moet volgens haar duidelijk maken "dat het de taak van de overheid is de democratische vorming van jonge mensen op alle niveaus te organiseren".

Met haar wetsvoorstel reageert Giffey op de gebeurtenissen in Chemnitz van vorige week. Een van de kritiekpunten op de deelstaat Saksen is dat die rechts-extremisme te lang heeft gebagatelliseerd en te weinig aan burgerschapsonderwijs en politieke vorming heeft gedaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

De AfD wordt steeds meer beïnvloed door extreem-rechts. Dat baart de Verfassungsschutz zorgen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger