Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie over Merkels positie laait op in de CDU

Kort nieuws - 26 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu haar vertrouweling Volker Kauder dinsdag na 13 jaar als fractievoorzitter is weggestemd, laait de discussie binnen de CDU op over Merkels positie. Duitse media zien het einde van haar kanselierschap nabij.

De nieuw gekozen fractievoorzitter Ralph Brinkhaus benadrukte dinsdag dat hij achter Merkel en haar beleid staat. Maar dat de CDU/CSU-fractie deze onbekende financieel specialist heeft verkozen boven Kauder, tegen de wens van Merkel en CSU-leider Seehofer in, is een klap in het gezicht van de kanselelier. Ze gaf haar nederlaag gisteren toe, zegde Brinkhaus haar steun toe, maar verscheen niet met hem voor de pers.

In de CDU wordt Brinkhaus' zege uitgelegd als een teken van ontevredenheid met Merkel. De afgelopen maanden waarin de kanselier steeds weer overhoop lag met minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en de fouten die ze in de zaak-Maaßen maakte, hebben haar autoriteit ook in haar partij aangetast. Daarnaast heerste bij veel CDU'ers al veel langer ontevredenheid over haar beleid, bijvoorbeeld in de vluchtelingencrisis.

De fractie wil vernieuwing, zei CDU-minister-president Günther van Sleeswijk-Holstein vanmorgen in Die Welt. CDU-binnenlandexpert Schuster keek in de Stuttgarter Zeitung vooruit naar het partijcongres in december waarin Merkel als partijvoorzitter moet worden herkozen. Hij verwacht dat ze dan duidelijk maakt hoe ze de overgang wil regelen naar een nieuwe lijsttrekker voor de volgende verkiezingen. Lees meer bij tagesschau.de en Die Welt

Duitse media spreken in hun commentaren over "nabije einde van de ambtstermijn van Merkel" (RP Online), "Merkels afscheid van de macht" (Spiegel Online) en over "Lame Duck Merkel" (FAZ.net)  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger