Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Steinmeier herdenken einde WO I in Parijs en Londen

Kort nieuws - 12 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft in Parijs samen met de presidenten Macron, Trump en Poetin en tientallen andere wereldleiders het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De Duitse president Steinmeier was bij de herdenking in Londen aanwezig. 

Merkel en Macron waarschuwden in Parijs voor een versterking van het nationalisme. De Franse president zei in een bevlogen toespraak bij de Arc de Triomphe dat patriottisme het tegendeel is van nationalisme. Daarna hield Merkel de openingsspeech van een driedaags forum over vrede voor internationale samenwerking. Vrede is 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog "allesbehalve vanzelfsprekend", aldus de kanselier. Ze maakt zich zorgen dat "nationaal oogkleppendenken" zich weer uitbreidt, zei ze.

Op 11 november was het 100 jaar geleden dat met een wapenstilstand een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Duitsland erkende daarmee zijn nederlaag. Merkel en Macron bezochten zaterdag samen de treinwagon in het Franse Compiègne waarin de wapenstilstand werd getekend. 


President Steinmeier herdacht het einde van de oorlog in Londen. Het was voor het eerst dat een hoogeplaatse Duitse vertegenwoordiger bij de ceremonie in Groot-Brittannië aanwezig mocht zijn. Steinmeier legde een krans. De Britste regering sprak van een "histrorische daad van verzoening". Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Eerste Wereldoorlog':

Keizerrijk in een trein

Keizerrijk in een trein

In het Spoorwegmuseum in Utrecht toont de Duits-Nederlandse productie ‘Wilhelm*ina’ een tragi-komisch portret van de afgedankte keizer Wilhelm II.


Lees meer

Nieuwe graven voor Duitse Wehrmachtsoldaten

Nieuwe graven voor Duitse Wehrmachtsoldaten

Beide Wereldoorlogen liggen al meerdere decennia achter ons, maar nog steeds worden jaarlijks duizenden lichamen van Duitse soldaten gevonden.


Lees meer

Overzicht herdenkingen Eerste Wereldoorlog

Overzicht herdenkingen Eerste Wereldoorlog

Europa staat uitgebreid stil bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar honderd jaar geleden.


Lees meer

De Eerste Wereldoorlog in boeken

De Eerste Wereldoorlog in boeken

De Eerste Wereldoorlog is op papier nog lang niet uitgewoed.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger