Steinmeier en Macron herdenken einde Eerste Wereldoorlog
Kort nieuws - 5 november 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier hebben zondag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht tijdens een concert in Straatsburg. De ontmoeting is het begin van een reeks herdenkingsevenementen in Frankrijk.
Op het concert voor 'de vrede in Europa' in de kathedraal van Straatsburg waren werken van Debussy en Beethoven te horen. Met het concert werd de Duits-Franse verzoening gevierd. Ook werd de teruggave van Elzas-Lotharingen aan Frankrijk herdacht. Het gebied in het oosten van Frankrijk behoorde van 1871 tot 1918 tot het Duitse Keizerrijk. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd het teruggegeven aan Frankrijk.
Macron maakt de komende dagen een rondreis door Frankrijk langs voormalige slagvelden en militaire begraafplaatsen. Op 10 november ontmoet hij kanselier Angela Merkel (CDU) in het bos van Compiègne ten noordoosten van Parijs. Daar ondertekende de Duitse delegatie op 11 november 1918 in een spoorwegwagon de wapenstilstand. Op die plek wordt een tweetalige herdenkingssteen onthuld.
Zondag wordt de herdenkingsweek afgesloten met een grote ceremonie bij de Arc de Triomphe in Parijs. Tientallen staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld zullen daarbij aanwezig zijn, onder wie Merkel. Ook de Amerikaanse en Russische presidenten Trump en Poetin worden verwacht. Het is dan een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ten einde kwam. Lees meer bij Welt
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig