Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Nog steeds te weinig vrouwen in politiek en bedrijfsleven'

Kort nieuws - 13 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en minister van Gezinszaken Giffey hebben kritiek geuit op het aandeel vrouwen in de politiek en het bedrijfsleven. Ze deden dat bij de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Duitsland.

In de Bondsdag is het percentage vrouwen gedaald vergeleken met de periode 2013-2017: toen was 36,5 procent van de afgevaardigden vrouw, nu 30,9 procent. "Dat is precies het vrouwenaandeel dat ook het parlement in Soedan heeft", aldus Merkel op de bijeenkomst in Berlijn. Vooral in de fracties van de FDP en de AfD zitten weinig vrouwen. 

Merkel en Giffey bekritiseerden ook het bedrijfsleven, dat volgens hen te weinig doet om gebruik te maken van de competenties van vrouwen. Een van de problemen die werd genoemd, is dat het bedrijven niet de mogelijkheid bieden om tijdelijk deeltijd te werken - bijvoorbeeld als er kinderen komen - en dan weer terug te keren naar een voltijd baan. Een nieuwe wet die in januari van kracht wordt, moet dit wel mogelijk maken. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Vrouwen in Duitsland verdienen gemiddeld 21 procent minder dan mannen. Daarmee behoren de loonverschillen tot de grootste van Europa. Ook hebben ze veel minder vaak leidinggevende posities. In 2017 was slechts 29,2 procent van de hoge functies in bedrijven in handen van vrouwen. Dat is zelfs een daling ten opzichte van de jaren ervoor en ligt ook onder het Europese gemiddelde. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

De AfD wordt steeds meer beïnvloed door extreem-rechts. Dat baart de Verfassungsschutz zorgen.

Lees meer

Make Germany think great again

Make Germany think great again

Wanneer durft Duitsland eindelijk weer eens groot te denken, vraagt columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Duitsland in 2019

Duitsland in 2019

Spannende verkiezingen in Oost-Duitsland, de viering van 100 jaar Bauhaus en een vol herdenkingsjaar: een overzicht van Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger