Duitslandweb logo Duitslandweb

Strijd om opvolging Merkel begint vanavond in Lübeck

Kort nieuws - 15 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kandidaten die Merkel willen opvolgen als CDU-voorzitter voeren donderdagavond voor het eerst campagne. De blikken zijn vooral gericht op Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz en Jens Spahn.

In totaal hebben meer dan 10 CDU'ers zich voor het partijvoorzitterschap kandidaat gesteld. Zij stellen zich in Lübeck aan de partijleden voor op de eerste van acht regionale conferenties. De kandidaten die de meeste kans maken zijn secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer (ook wel als AKK aangeduid), oud-fractievoorzitter Friedrich Merz - die vanuit de financiële sector zijn rentree in de politiek maakt - en minister van Gezondheid Jens Spahn. Merz en Spahn horen tot de conservatieve vleugel van de partij, AKK wordt meer tot het midden gerekend, hoewel ook zij als conservatiever geldt dan Merkel.

Kanselier Merkel maakte eind oktober, na de CDU-verkiezingsnederlaag in Hessen, bekend dat ze zich niet meer kandidaat stelt als partijvoorzitter. Dat was verrassend omdat ze tot dan toe altijd had gezegd dat het kanselier- en voorzitterschap door dezelfde persoon moeten worden uitgeoefend. De nieuwe voorzitter wordt op het CDU-partijcongres van 7 en 8 december gekozen door de 1001 gedelegeerden van de partij. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger