Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU kiest nieuwe voorzitter op 25 april op extra congres

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU wil haar nieuwe voorzitter al op op 25 april kiezen, tijdens een extra congres. Dat heeft de huidige voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer bevestigd. Zij kondigde haar aftreden eerder deze maand aan na de politieke crisis in Thüringen. 

De nieuwe voorzitter moet ook de lijsttrekker van de CDU bij de volgende Bondsdagverkiezingen worden, aldus Kramp-Karrenbauer. Die verkiezingen staan gepland voor het najaar van 2021.

Normaal gesproken zou de CDU in december een nieuwe voorzitter kiezen. Maar mede door de historische nederlaag in bij de deelstaatverkiezingen zondag in Hamburg wil de partij niet te lang wachten, melden Duitse media. Ze is niet gebaat bij een nog maanden durende opvolgingsstrijd. Daarom komt er een extra partijcongres op 25 april.

De voorzittersverkiezing stond na de politieke crisis in Thüringen begin deze maand ineens hoog op de agenda. Daar had de liberaal Thomas Kemmerich zich met stemmen van zijn eigen FDP, van de CDU en van de AfD tot nieuwe minister-president laten kiezen. Dit tot grote onvrede van de CDU-partijcentrale in Berlijn. De Thüringse CDU'ers waren tegen de partijlijn in gegaan niet met de AfD samen te werken. Voorzitter Kramp-Karrenbauer kreeg geen grip op haar partijgenoten in de Oost-Duitse deelstaat en besloot de handdoek in de ring te gooien.

Kandidaten

De CDU hoopte de afgelopen twee weken achter de schermen tot een team-oplossing te komen, waarbij de mogelijke kandidaten voor het voorzitterschap het eens zouden worden over de verdeling van partijfuncties, zonder dat er een verkiezingsstrijd aan te pas zou komen. Dat lijkt niet te zijn gelukt.

Als mogelijke kandidaten voor het CDU-voorzitterschap gelden tot nu toe Friedrich Merz (64), Armin Laschet (58), Norbert Röttgen (54) en Jens Spahn (39). De conservatieve, provocatieve Merz geldt als de man die de AfD op afstand kan houden. Maar hij is de afgelopen 10 jaar niet politiek actief geweest, hij werkte onder meer bij vermogensbeheerder Blackrock Duitsland. Ook lijkt hij niet de persoon die als lijsttrekker veel mensen aan zich bindt. Dat is meer iets voor Laschet (58), minister-president van Noordrijn-Westfalen. Hij hoort tot de liberale CDU-vleugel en heeft zich altijd achter Merkels koers geschaard. Dat is tegelijk ook zijn nadeel.

Röttgen, oud-minister van Milieu, heeft als voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag veel internationale ervaring. Hij is tot nu toe de enige die ook heeft uitgesproken dat hij voorzitter en lijsttekker wil worden. Spahn, de ambitieuze minister van Gezondheid, is net als Merz conservatief en een tegenstander van Merkels middenkoers. Lees meer bij tagesschau.de, FAZ.net en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger