Duitslandweb logo Duitslandweb

Hamburg: Rood-groen kan verder regeren, CDU verliest

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg zondag is de regerende SPD, ondanks verliezen, de grootste partij gebleven. Coalitiepartner Die Grünen won flink. De CDU haalde haar slechtste resultaat in een deelstaat ooit. De AfD heeft volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel van 5 procent nipt gehaald, de FDP net niet. (Update 21;00 uur)

Minister-president Peter Tschentscher (SPD) kan zijn regering van SPD en Groenen voortzetten. Hij reageerde opgelucht dat zijn partij de grootste is gebleven. In peilingen voorafgaand aan de verkiezingen gingen SPD en Groenen enige tijd gelijk op. De Groenen wisten het percentage stemmen zondag bijna te verdubbelen ten opzichte van 5 jaar geleden en zijn nu de tweede partij in Hamburg. Tot nu toe was dat de CDU, maar die leed een historische nederlaag. Als een van de redenen daarvoor noemde de Hamburgse CDU-lijsttrekker de gebeurtenissen in Thüringen van begin deze maand. 

Aan het begin van de verkiezingsavond, toen om 18.00 uur de eerste prognose binnenkwam, leek de AfD de kiesdrempel niet te hebben gehaald. Later zondagavond moest dat worden bijgesteld: de AfD haalde 5,3 procent van de stemmen en keert dus terug in de Bürgerschaft, zoals het deelstaatparlement in stadstaat Hamburg heet. Update 21.00 uur: Voor de FDP was het net andersom: de liberalen stonden op 5 procent, maar dat moest in de loop van maandagavond worden bijgesteld. Volgens de voorlopige uitslag hebben de liberalen 4,9 procent van de stemmen gekregen en de kiesdrempel dus niet gehaald. 

De voorlopige uitslag in procenten:

SPD: 39,2 (-6,4)
CDU: 11,2 (-4,7)
Groenen: 24,2 (+11,9)
Linke: 9,1 (+0,6)
FDP: 4,9 (-2,5)
AfD: 5,3 (-0,8)

De opkomst was 63,3 procent. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook op Duitslandweb
Overzicht van regeringen en partijen in de deelstaten

Reacties

Theo Jansen - 24 februari 2020 22:13

Hamburg is een links bastion.Na al die historie vanwege die aanslag op dr Turkse restaurants valt het nog mee dat de AfD de drempel toch gehaald heeft.Een godspe dat de wessies de ossies de les lezen over wat democratie is in Thuringen!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger