Duitslandweb logo Duitslandweb

Laschet en Merz maken kandidatuur voor CDU-voorzitterschap bekend

Kort nieuws - 25 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Armin Laschet en Friedrich Merz hebben vandaag bekend gemaakt dat zij CDU-voorzitter en lijsttrekker bij de volgende Bondsdagverkiezingen willen worden. Eerder had Norbert Röttgen dat al gedaan.

Dat de drie CDU'ers zich kandidaat hebben gesteld, betekent dat er op het ingelaste partijcongres op 25 april gestemd moet worden. Eerder hoopten velen in de CDU dat het daartoe niet zou komen en dat de verschillende kandidaten het onderling eens zouden worden over de opvolgingskwetie. Die kwestie ontstond toen de huidige voorzitter, Annegret Kramp-Karrenbauer, begin deze maand bekend maakte dat zij de handdoek in de ring gooit.

Laschet (59) is minister-president van Noordrijn-Westfalen. Hij maakte zijn kandidatuur bekend met Jens Spahn (39) aan zijn zijde. Die moet vice-voorzitter worden als Laschet wordt gekozen. Spahn zelf werd ook als mogelijke nieuwe voorzitter gezien, maar hij ziet er ten gunste van Laschet vanaf. Laschet behoort tot de liberale CDU-vleugel en heeft zich altijd achter Merkels koers geschaard. Spahn is juist conservatief en een criticus van Merkels beleid. Zij vertegenwoordigen dus samen twee verschillende geluiden binnen de partij.

Friedrich Merz (64) presenteerde zich vanmorgen als 'kandidaat van de vernieuwing'. Hij geldt als tegenpool van Merkel en is populair bij de grote groep conservatieve CDU’ers die vinden dat de partij te veel naar links is opgeschoven. Merz' economische competenties staan buiten kijf, maar hij is de afgelopen 10 jaar niet politiek actief geweest. Hij werkte in de financiële sector, onder meer bij vermogensbeheerder Blackrock Duitsland. In 2018 deed hij ook mee aan de CDU-voorzittersverkiezing. Toen verloor hij van Kramp-Karrenbauer.

Vorige week maakt Norbert Röttgen al bekend dat hij voorzitter en kanselierskandidaat wil worden. Hij is voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag en was van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II. 

Allevier de kandidaten komen uit Noordrijn-Westfalen. Overigens beslist de CDU wel zelf over wie de nieuwe voorzitter wordt, maar over de vraag wie de lijsttrekker bij de volgende verkiezingen wordt, beslist de CSU ook mee. Dat is de Beierse zusterpartij van de CDU. Zij vormen bij Bonsdagverkiezingen een lijstverbinding en bepalen samen wie de kanselierskandidaat moet worden. Lees meer over de kandidatuur van Laschet en van Merz bij tagesschau.de

Lees ook op Duitslandweb:
Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger