Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-minister Röttgen wil CDU-partijvoorzitter worden

Kort nieuws - 18 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Norbert Röttgen stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de CDU. Röttgen komt uit Noordrijn-Westfalen en was van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II.

Röttgen (54) is de eerste prominente CDU'er die zich meldt als opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij kondigde eerder deze maand aan het voorzitterschap op termijn neer te leggen, na het debacle rond de premiersverkiezing in Thüringen. Röttgen wil dat er nog voor de zomer een nieuwe voorzitter wordt gekozen. De situatie is ernstig, het gaat om de toekomst van de CDU en wat die voor de stabiliteit van Duitsland betekent, schreef hij volgens Duitse media aan Kramp-Karrenbauer. Normaal gesproken zou de voorzittersverkiezing op een partijcongres in december plaatsvinden.

Röttgen heeft zich de afgelopen jaren als voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag internationaal geprofileerd. Zijn ministerschap van Milieu moest hij in 2012 van kanselier Merkel neerleggen, nadat hij als CDU-lijsttrekker in Noordrijn-Westfalen een flinke verkiezingsnederlaag had geleden. 

Andere kandidaten die voor het CDU-voorzitterschap worden genoemd zijn Friedrich Merz (oud-fractievoorzitter), Armin Laschet (minister-president van Noordrijn-Westfalen) en Jens Spahn (minister van Gezondheid), alledrie ook afkomstig uit Noordrijn-Westfalen. De CDU heeft het liefst een nieuwe voorzitter die ook gelijk lijsttrekker voor de partij bij de volgende Bondsdagverkiezingen kan zijn. Kramp-Karrenbauer heeft deze week gesprekken met de verschillende mogelijke kandidaten. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger