Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-minister Röttgen wil CDU-partijvoorzitter worden

Kort nieuws - 18 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Norbert Röttgen stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de CDU. Röttgen komt uit Noordrijn-Westfalen en was van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II.

Röttgen (54) is de eerste prominente CDU'er die zich meldt als opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij kondigde eerder deze maand aan het voorzitterschap op termijn neer te leggen, na het debacle rond de premiersverkiezing in Thüringen. Röttgen wil dat er nog voor de zomer een nieuwe voorzitter wordt gekozen. De situatie is ernstig, het gaat om de toekomst van de CDU en wat die voor de stabiliteit van Duitsland betekent, schreef hij volgens Duitse media aan Kramp-Karrenbauer. Normaal gesproken zou de voorzittersverkiezing op een partijcongres in december plaatsvinden.

Röttgen heeft zich de afgelopen jaren als voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag internationaal geprofileerd. Zijn ministerschap van Milieu moest hij in 2012 van kanselier Merkel neerleggen, nadat hij als CDU-lijsttrekker in Noordrijn-Westfalen een flinke verkiezingsnederlaag had geleden. 

Andere kandidaten die voor het CDU-voorzitterschap worden genoemd zijn Friedrich Merz (oud-fractievoorzitter), Armin Laschet (minister-president van Noordrijn-Westfalen) en Jens Spahn (minister van Gezondheid), alledrie ook afkomstig uit Noordrijn-Westfalen. De CDU heeft het liefst een nieuwe voorzitter die ook gelijk lijsttrekker voor de partij bij de volgende Bondsdagverkiezingen kan zijn. Kramp-Karrenbauer heeft deze week gesprekken met de verschillende mogelijke kandidaten. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger