Duitslandweb logo Duitslandweb

Armin Laschet gekozen tot nieuwe voorzitter CDU

Kort nieuws - 16 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, is vanmorgen op het partijcongres gekozen tot nieuwe CDU-voorzitter. Hij versloeg rivalen Friedrich Merz en Norbert Röttgen.

De CDU-gedelegeerden hadden twee stemrondes nodig om de nieuwe voorzitter te kiezen. In de eerste ronde had geen van de drie kandidaten de benodigde meerderheid. Merz kreeg 385 stemmen, Laschet 380 en Röttgen 224. De laatste viel daarmee af voor de tweede ronde, waarin het ging om welke kandidaat de meeste stemmen kreeg. Laschet kreeg toen 521 gedelegeerden achter zich, Merz 466. Het congres werd digitaal gehouden, de afgevaardigden stemden voor het eerst in de partijgeschiedenis vanuit huis. 

"Ik wil er alles aan doen dat we samen door dit jaar gaan", zei Laschet na zijn verkiezing. De CDU moet bij de komende deelstaatverkiezingen succesvol zijn, zei hij, en bij de "Bondsdagverkiezingen er dan voor zorgen dat de CDU/CSU de volgende kanselier levert."

Armin Laschet (59) geldt, in tegenstelling tot Merz, als een verbinder. Hij behoort tot de liberale CDU-vleugel en heeft zich altijd achter de koers van kanselier Merkel geschaard. Zijn imago heeft tijdens het begin van de coronacrisis een aantal krassen opgelopen, toen hij al te nadrukkelijk voor versoepelingen pleitte en zich op twijfelachtig onderzoek beriep. In de peilingen over het voorzitterschap onder CDU-kiezers stond Laschet onderaan. Hij spreekt de conservatieve CDU'ers, die af willen van Merkels middenkoers, minder aan. Maar die voerden onder de gedelegeerden die vandaag mochten stemmen, klaarblijkelijk niet de boventoon. Laschet heeft als premier van een van de grootste en belangrijkste Duitse deelstaten veel bestuurlijke ervaring en in Noordrijn-Westfalen heeft hij al eens laten zien dat hij verkiezingen kan winnen. 

Laschet vormde een team met Jens Spahn (40), de minister van Gezondheid die een veel conservatiever profiel heeft. Spahn is gekozen tot een van de vijf vice-voorzitters.

Of Laschet ook de lijsttrekker wordt bij de Bondsdagverkiezingen, is nog niet zeker. Markus Söder, de voorzitter van de CSU - de Beierse zusterpartij met wie de CDU altijd  een lijstverbinding aangaat bij de Bondsdagverkiezingen - is bij de kiezers op dit moment populairder. De partijen willen in het voorjaar overleggen met wie ze de verkiezingsstrijd ingaan. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook op Duitslandweb:
CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen (12-1-2021)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger