Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU stelt partijcongres en verkiezing nieuwe voorzitter uit

Kort nieuws - 26 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft besloten het voor december geplande partijcongres in Stuttgart uit te stellen. Op dat congres zou de nieuwe partijvoorzitter worden gekozen - normaal gesproken ook degene die lijsttrekker wordt bij de Bondsdagverkiezingen - maar de CDU-voorzittersverkiezing wordt nu ook uitgesteld.

Nu de coronabesmettingen in Duitsland zo oplopen, kan het partijcongres van 4 december in Stuttgart niet doorgaan, liet CDU-secretaris-generaal Paul Ziemiak maandag weten. In december of januari wordt naar een nieuwe datum gekeken. De christendemocraten hopen dat een partijcongres in maart mogelijk is. Anders zou die digitaal moeten plaatsvinden, maar dat wil de CDU voorkomen.

Van het CDU-partijcongres hangt veel af. Sinds Merkel in 2018 bekend maakte dat ze niet meer aantreedt bij de Bondsdagverkiezingen van 2021, is de vraag wie namens de christendemocraten lijsttrekker moet worden. Normaal gesproken is dat de CDU-partijvoorzitter. Dat is nu Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), maar die liet in februari weten dat ze het voorzitterschap wil neerleggen. Door de coronapandemie is ze langer aangebleven en zal nu tot het partijcongres van 2021 voorzitter blijven. 

Kandidaten voor het CDU-voorzitterschap zijn Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen; Friedrich Merz, voormalig CDU-fractievoorzitter; en Norbert Röttgen, voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag en van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II. Veel CDU-politici zijn het met het uitstel eens. Merz is tegen, hij wil in december een digitaal congres. Merz ligt in de peilingen voor en volgens hem willen "delen van het partij-establishment" voorkomen dat hij voorzitter wordt, zei hij vanmorgen in het ARD-Morgenmagazin.

Wie de lijsttrekker van de christendemocraten bij de Bondsdagverkiezingen wordt, kan pas na de voorzittersverkiezing worden bepaald, zei Ziemiak. Een mogelijke kandidaat daarvoor is ook Markus Söder, minister-president in Beieren en voorzitter van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

De partij Die Linke gaat er van uit dat het voor aanstaande vrijdag geplande partijcongres niet doorgaat. Dat liet fractievoorzitter Dietmar Bartsch maandag weten. Het congres zou al worden ingekort naar een dag, maar ook dat kan vanwege de stijgende coronacijfers waarschijnlijk niet paatsvinden. Dinsdag wil de partij daar definitief over beslissen. Ook Die Linke moet nieuwe voorzitters kiezen - de partij heeft er altijd twee. Na acht jaar leggen Katja Kipping en Bernd Riexinger hun functie neer. De nieuwe kandidaten zijn Janine Wissler, fractievoorzitter in Hessen, en Susanne Hennig-Wellsow, partijvoorzitter in Thüringen. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

De CDU kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Of die ook Merkel als kanselier opvolgt, is nog maar de vraag.

Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

Lees meer

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

Voorzitter Meuthen wil dat de AfD zich van rechts-radicalen distantieert. Tot ongenoegen van veel andere AfD'ers.

Lees meer

Duitsland past infectieziektenwet aan

Duitsland past infectieziektenwet aan

De Duitse infectieziektenwet wordt aangepast zodat de coronamaatregelen een wettelijke basis hebben.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger