Duitslandweb logo Duitslandweb

Machtsstrijd beslecht: Laschet lijsttrekker CDU/CSU

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het CDU-bestuur heeft vannacht na een ruim zes uur durend overleg voor Armin Laschet als CDU/CSU-kanselierskandidaat gestemd. Laschets rivaal Markus Söder erkent dat Laschet nu de lijsttrekker is en wenst hem veel succes.

Omdat Laschet en Söder er zelf samen niet uitkwamen wie de lijsttrekker voor de CDU/CSU moet worden, kwam het CDU-bestuur maandagavond online in een extra vergadering bijeen. De christendemocraten wilden snel een eind maken aan de machtsstrijd die Laschet en Söder al ruim een week voeren en die de CDU/CSU beschadigt.

Pas na middernacht kwam het tot een stemming. Van de 46 stemgerechtigde bestuursleden stemden er 31 voor Laschet, negen voor Söder en zes onthielden zich van stem, liet een CDU-woordvoerder na afloop weten. De stemming was geheim. Laschet had er zelf op aangedrongen. Toen het voorstel kwam om de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag over de lijsttrekkerskwestie te laten stemmen, zei Laschet dat er nog tijdens de vergadering moest worden beslist. "We hebben vandaag de verantwoordelijkheid te bepalen hoe het met de verkiezingscampagne verder gaat." 

Veel CDU'ers en ook enkele deelstaatafdelingen hebben zich de afgelopen week voor Söder uitgesproken. De CSU-voorzitter doet het in de peilingen veel beter dan Laschet. Bij de partijbasis zien eveneens veel leden Söder liever als kanselierskandidaat. Ook tijdens de vergadering spraken verschillende bestuursleden hun twijfels over Laschet uit. Een deel van het bestuur wilde dat de partijbasis bij de keuze zou worden betrokken en stelde een stemming onder regionale CDU-bestuurders voor. Maar Laschet drong aan op een stemming van het bestuur. Hij nam daarmee de vlucht naar voren.

Söder liet dinsdag om 12 uur weten dat hij zich bij het besluit neerlegt en Kanzlerkandidat Laschet zal ondersteunen. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger