Duitslandweb logo Duitslandweb

Machtsstrijd beslecht: Laschet lijsttrekker CDU/CSU

Kort nieuws - 20 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het CDU-bestuur heeft vannacht na een ruim zes uur durend overleg voor Armin Laschet als CDU/CSU-kanselierskandidaat gestemd. Laschets rivaal Markus Söder erkent dat Laschet nu de lijsttrekker is en wenst hem veel succes.

Omdat Laschet en Söder er zelf samen niet uitkwamen wie de lijsttrekker voor de CDU/CSU moet worden, kwam het CDU-bestuur maandagavond online in een extra vergadering bijeen. De christendemocraten wilden snel een eind maken aan de machtsstrijd die Laschet en Söder al ruim een week voeren en die de CDU/CSU beschadigt.

Pas na middernacht kwam het tot een stemming. Van de 46 stemgerechtigde bestuursleden stemden er 31 voor Laschet, negen voor Söder en zes onthielden zich van stem, liet een CDU-woordvoerder na afloop weten. De stemming was geheim. Laschet had er zelf op aangedrongen. Toen het voorstel kwam om de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag over de lijsttrekkerskwestie te laten stemmen, zei Laschet dat er nog tijdens de vergadering moest worden beslist. "We hebben vandaag de verantwoordelijkheid te bepalen hoe het met de verkiezingscampagne verder gaat." 

Veel CDU'ers en ook enkele deelstaatafdelingen hebben zich de afgelopen week voor Söder uitgesproken. De CSU-voorzitter doet het in de peilingen veel beter dan Laschet. Bij de partijbasis zien eveneens veel leden Söder liever als kanselierskandidaat. Ook tijdens de vergadering spraken verschillende bestuursleden hun twijfels over Laschet uit. Een deel van het bestuur wilde dat de partijbasis bij de keuze zou worden betrokken en stelde een stemming onder regionale CDU-bestuurders voor. Maar Laschet drong aan op een stemming van het bestuur. Hij nam daarmee de vlucht naar voren.

Söder liet dinsdag om 12 uur weten dat hij zich bij het besluit neerlegt en Kanzlerkandidat Laschet zal ondersteunen. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Profiel van SPD-leider Olaf Scholz, die een goede kans maakt Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland.

Lees meer

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Podcast Achtung! Bondsdagverkiezingen

Duitslandweb neemt de Duitse verkiezingsuitslag onder de loep. Wat valt op?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger