Duitslandweb logo Duitslandweb

Laschet en Söder strijden om lijsttrekkkerschap CDU/CSU

Kort nieuws - 14 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van de CDU/CSU bij de verkiezingen in september? Die vraag is op een machtsstrijd tussen CDU-voorzitter Armin Laschet en CSU-leider Markus Söder uitgelopen. Beide kandidaten hebben dinsdag in de CDU/CSU-fractie in Berlijn een pleidooi voor zichzelf gehouden. Deze week moet de beslissing worden genomen.

Normaal gesproken levert de voorzitter van de veel grotere CDU de lijsttrekker. Daarmee heeft minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet (60) goede kaarten in handen. Het CDU-bestuur sprak zich maandag ook al voor hem uit. Maar CSU-voorzitter Markus Söder (54), minister-president van Beieren, doet het veel beter in de peilingen en liet zondag weten ook lijsttrekker voor de gezamenlijke CDU/CSU-fractie te willen worden. Hij zei toen dat zijn kandidatuur afhankelijk was van de steun van de CDU. Maar toen het CDU-bestuur maandag niet achter hem bleek te staan, hield hij toch aan zijn kandidatuur vast. Het bestuur van zijn CSU steunt hem.

Laschet en Söder hebben dinsdag met de leden van de CDU/CSU-Bondsdagfractie gesproken. Daarvoor kwamen ze naar Berlijn, waar de fractieleden deels live, deels digitaal aanwezig waren. Laschet hield de fractieleden voor dat de christendemocraten geen one-man-show nodig hebben, doelend op Söder, berichten Duitse media. Ook zou hij plannen van Söder, bijvoorbeeld over klimaatbeleid, hebben bekritiseerd. De CDU/CSU staat er op dit moment in de peilingen slecht voor, maar volgens Laschet komt dat goed als Duitsland weer meer grip krijgt op de bestrijding van de corona-pandemie.

Volgens Söder moet de CDU/CSU er alles aan doen om zoveel mogelijk afgevaardigden in het parlement te krijgen en refereerde in de fractie aan de peilingen, waarin hij het duidelijk beter doet dan Laschet. Zo blijkt uit een nieuwe peiling van onderzoeksinstituut Forsa dat slechts 4 procent van de ondervraagden in Laschet een sterke leider ziet, tegen 57 procent in Söder. Voor de fractieleden een belangrijk argument: hun zetel en dus hun baan hangt af van het verkiezingsresultaat. Aan de andere kant ondermijnt de CDU de positie van de net gekozen voorzitter Laschet als ze instemt met Söder als lijsttrekker. 

Volgens Duitse media zouden duidelijk meer fractieleden op Söders hand zijn. Maar de fractie stemt niet over wie er lijsttrekker moet worden. Söder zei na afloop van de vergadering dat die was bedoeld om "een beeld van de mening van de fractie" te krijgen. Zowel hij als Laschet hebben laten weten dat ze de knoop over wie de lijsttrekker wordt, nog deze week willen doorhakken.  

Er is bij de CDU/CSU geen officiële procedure om te bepalen wie lijsttrekker wordt. De afgelopen jaren was dat vanzelfsprekend kanselier Merkel: de CDU stond onder haar leiding bovenaan in de peilingen, ook in tijden dat er binnen de partij veel kritiek was op haar koers. De laatste keer dat een CSU'er aanspraak maakte op het lijsttrekkerschap was in 2002, met Edmund Stoiber. Toen besloot Merkel hem na een persoonlijk gesprek voor te laten gaan. Stoiber verloor de verkiezingen en Merkel werd in 2005 alsnog lijsttrekker, en kanselier. Lees meer bij Tagesschau.de, Zeit Online en Süddeutsche.de

Lees ook op Duitslandweb: Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

Zie ook:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger