Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-top wil Laschet als lijsttrekker, CSU steunt Söder

Kort nieuws - 12 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU en de Beierse zusterpartij CSU staan voor een belangrijke vraag deze dagen: wie moet de lijsttrekker en daarmee mogelijk de volgende kanselier worden? De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) krijgt de steun van het CSU-partijbestuur werd maandagmiddag duidelijk. Het bestuur van de CDU geeft de voorkeur aan de eigen voorzitter, Armin Laschet. (Geactualiseerd om 16.45 uur)

Dat Laschet lijsttrekker wil worden, was al bekend. Söder stelde zich pas afgelopen weekend kandidaat. Maandag vergaderden de besturen van de CDU en de CSU apart over hun keuze voor een lijsttrekker. Söder doet het in de peilingen bij de kiezer beter dan Laschet. Maar nu de CDU-top zich voor CDU-partijvoorzitter en minister-president van Noordrijn-Westfalen Laschet heeft uitgesproken, slinken de kansen aanzienlijk voor tegenstrever Söder. Desondanks schoof de CSU Söder maandag naar voren als de betere kandidaat. Nu moeten de zusterpartijen het eens zien te worden. Volgens Tagesschau komt er een 'onderhandelingsdelegatie'. Lees meer bij Tagesschau

Lees ook op Duitslandweb: Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

De CDU/CSU is de afgelopen weken gekelderd in de peilingen. Het verschil met de tweede partij in de peilingen, De Groenen, wordt steeds kleiner. CDU/CSU komt in de peilingen rond de 27 procent uit, De Groenen schommelen rond de 22 procent.

De lijsttrekker voor de sociaal-democratische SPD is minister van Financiën Olaf Scholz. De Groenen maken volgende week hun lijsttrekker bekend. De FDP gaat wederom met Christian Lindner de campagne in. Wie lijsttrekker wordt voor de AfD en Die Linke, is nog niet bekend. (NB: in een eerdere versie werd Sahra Wagenknecht genoemd als lijsttrekker van Die Linke, maar die is  lijsttrekker voor de deelstaatlijst van Noordrijn-Westfalen)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger