Duitslandweb logo Duitslandweb

Gemengde reacties op keuze voor Laschet als CDU-voorzitter

Kort nieuws - 18 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, is zaterdag tot nieuwe CDU-voorzitter gekozen. Daarmee maakt hij een goede kans ook lijsttrekker voor de CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen in september te worden. Een aantal Duitse politieke partijen is blij met zijn winst, anderen zien hem niet erg zitten.

Markus Söder, voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU en zelf een mogelijke kandidaat voor het CDU/CSU-lijsttrekkerschap, liet via twitter weten zich te verheugen op de samenwerking met Laschet. "Samen zullen we het succesverhaal van de CDU/CSU voortzetten." Olaf Scholz, minister van Financiën en lijsttrekker van de SPD, feliciteerde Laschet, wees hem op de grote taak die hem te wachten staat en wenste hem daarmee succes en "alles Gute".

Annalena Baerbock en Robert Habeck, voorzitters van Bündnis 90/Die Grünen, meldden dat Laschet de CDU na het tijdperk-Merkel opnieuw moet definiëren en duidelijk moet maken waar de partij inhoudelijk voor staat. Naast de corona-pandemie gaat het daarbij wat hen betreft om klimaatbescherming en een ecologische modernisering van de economie. De Groenen gelden als een mogelijke coalitiepartner voor de CDU na de verkiezingen in september. De partij heeft nog niet bepaald wie haar lijsttrekker wordt.

Alice Weidel, fractievoorzitter van de AfD, reageerde dat met Laschet de kansen om het roer om te gooien definitef zijn verkeken. Liberaal-conservatieven hebben volgens haar nu alleen nog maar bij de AfD een politiek thuis. "Wie zwart (CDU - red) stemt, krijgt groen", twitterde ze. AfD-voorziter Meuthen reageerde op twitter: "Slecht nieuws voor Duitsland. Nu wordt er verder gemerkelt." 

De liberale FDP hoopt met Laschet na de verkiezingen in september op een regering van CDU/CSU en FDP (zwart-geel). In Noordrijn-Westfalen regeert Laschet ook met de FDP. Maar dan moet de partij bij de Bondsdagverkiezingen wel de kiesdrempel van 5 procent halen. In de peilingen staat ze nu op 5-7 procent. Die Linke heeft het niet op Laschet. Hij is te conservatief en zijn crisismangement in Noordrijn-Westfalen tijdens de coronacrisis was slecht, aldus Linke-voorzitter Bernd Riexinger. "En dan moet hij nu de CDU door de crisis leiden." Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en ZDFHeute.de

Reacties Spahn en Merz

Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft zondag via twitter spijt betuigd voor zijn optreden op het CDU-partijcongres zaterdag. Tijdens een vragenronde vroeg hij het woord, maar in plaats van een vraag te stellen, hield hij een pleidooi voor Laschet als voorzitter. Spahn was Laschets running mate bij de voorzittersverkiezing. Veel partijgenoten namen hem zijn optreden kwalijk. Hij werd wel tot vice-voorzitter gekozen, maar met een bijzonder laag aantal stemmen. Lees meer bij tagesschau.de

Friedrich Merz, een van Laschets rivalen en de favoriet van veel conservatieve CDU'ers, twitterde na zijn verlies dat hij Laschet had aangeboden om als minister van Economische Zaken in het huidige kabinet Merkel-IV zitting te nemen. Die post wordt bezet door zijn partijgenoot Peter Altmaier. Merkel liet daarop via een regeringswoordvoerder weten dat ze geen veranderingen in haar regering plant. Merz' voorstel wekte veel verbazing, ook binnen de CDU. Zo kan de indruk ontstaan dat het hem om zijn persoon gaat, aldus een partijgenoot. Lees meer bij tagesschau en n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger