Duitslandweb logo Duitslandweb

Gemengde reacties op keuze voor Laschet als CDU-voorzitter

Kort nieuws - 18 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, is zaterdag tot nieuwe CDU-voorzitter gekozen. Daarmee maakt hij een goede kans ook lijsttrekker voor de CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen in september te worden. Een aantal Duitse politieke partijen is blij met zijn winst, anderen zien hem niet erg zitten.

Markus Söder, voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU en zelf een mogelijke kandidaat voor het CDU/CSU-lijsttrekkerschap, liet via twitter weten zich te verheugen op de samenwerking met Laschet. "Samen zullen we het succesverhaal van de CDU/CSU voortzetten." Olaf Scholz, minister van Financiën en lijsttrekker van de SPD, feliciteerde Laschet, wees hem op de grote taak die hem te wachten staat en wenste hem daarmee succes en "alles Gute".

Annalena Baerbock en Robert Habeck, voorzitters van Bündnis 90/Die Grünen, meldden dat Laschet de CDU na het tijdperk-Merkel opnieuw moet definiëren en duidelijk moet maken waar de partij inhoudelijk voor staat. Naast de corona-pandemie gaat het daarbij wat hen betreft om klimaatbescherming en een ecologische modernisering van de economie. De Groenen gelden als een mogelijke coalitiepartner voor de CDU na de verkiezingen in september. De partij heeft nog niet bepaald wie haar lijsttrekker wordt.

Alice Weidel, fractievoorzitter van de AfD, reageerde dat met Laschet de kansen om het roer om te gooien definitef zijn verkeken. Liberaal-conservatieven hebben volgens haar nu alleen nog maar bij de AfD een politiek thuis. "Wie zwart (CDU - red) stemt, krijgt groen", twitterde ze. AfD-voorziter Meuthen reageerde op twitter: "Slecht nieuws voor Duitsland. Nu wordt er verder gemerkelt." 

De liberale FDP hoopt met Laschet na de verkiezingen in september op een regering van CDU/CSU en FDP (zwart-geel). In Noordrijn-Westfalen regeert Laschet ook met de FDP. Maar dan moet de partij bij de Bondsdagverkiezingen wel de kiesdrempel van 5 procent halen. In de peilingen staat ze nu op 5-7 procent. Die Linke heeft het niet op Laschet. Hij is te conservatief en zijn crisismangement in Noordrijn-Westfalen tijdens de coronacrisis was slecht, aldus Linke-voorzitter Bernd Riexinger. "En dan moet hij nu de CDU door de crisis leiden." Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en ZDFHeute.de

Reacties Spahn en Merz

Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft zondag via twitter spijt betuigd voor zijn optreden op het CDU-partijcongres zaterdag. Tijdens een vragenronde vroeg hij het woord, maar in plaats van een vraag te stellen, hield hij een pleidooi voor Laschet als voorzitter. Spahn was Laschets running mate bij de voorzittersverkiezing. Veel partijgenoten namen hem zijn optreden kwalijk. Hij werd wel tot vice-voorzitter gekozen, maar met een bijzonder laag aantal stemmen. Lees meer bij tagesschau.de

Friedrich Merz, een van Laschets rivalen en de favoriet van veel conservatieve CDU'ers, twitterde na zijn verlies dat hij Laschet had aangeboden om als minister van Economische Zaken in het huidige kabinet Merkel-IV zitting te nemen. Die post wordt bezet door zijn partijgenoot Peter Altmaier. Merkel liet daarop via een regeringswoordvoerder weten dat ze geen veranderingen in haar regering plant. Merz' voorstel wekte veel verbazing, ook binnen de CDU. Zo kan de indruk ontstaan dat het hem om zijn persoon gaat, aldus een partijgenoot. Lees meer bij tagesschau en n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger