Duitslandweb logo Duitslandweb

Na vertrek 'AKK': wie wordt nieuwe leider CDU?

Kort nieuws - 11 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer bekend heeft gemaakt dat ze Merkel niet als mogelijk kanselier wil opvolgen en het voorzitterschap van haar partij wil neerleggen, ligt de strijd om het lijsttrekkerschap van de CDU/CSU bij de volgende verkiezingen weer open. 

Kanshebbers op het lijsttrekkerschap zijn Armin Laschet, Jens Spahn, Friedrich Merz en eventueel ook Markus Söder. Hij kan als CSU-leider echter geen CDU-partijvoorzitter worden. 

Armin Laschet (58) is minister-president van Noordrijn-Westfalen en heeft daarmee de grootste partij-afdeling achter zich. Hij hoort tot de liberale vleugel van de CDU en heeft zich altijd achter Merkels koers geschaard. Hij heeft ruimschoots bestuurlijke ervaring en geldt als rustig en verstandig. Hij spreekt vooral kiezers in West-Duitsland aan, in Oost-Duitsland minder. 

Jens Spahn (39) en Friedrich Merz (64) waren Kramp-Karrenbauers tegenstrevers bij de strijd om het voorzitterschap in december 2018. Friedrich Merz geldt als tegenpool van Merkel en is populair bij de grote groep conservatieve CDU’ers die vinden dat de partij te veel naar links is opgeschoven. Merz' economische competenties staan buiten kijf, maar hij is de afgelopen 10 jaar niet politiek actief geweest. Hij werkte in de financiële sector, onder meer bij vermogensbeheerder Blackrock Duitsland. De vraag is of de provocatieve Merz als kanselierskandidaat genoeg kiezers aan zich kan binden.

Jens Spahn is minister van Gezondheid. Ook hij is conservatief en een tegenstander van Merkels middenkoers. Bij de voorzittersverkiezing in december 2018 gold hij nog als te weinig ervaren, te weinig bekend en te jong. Ook zouden veel christendemocraten nog niet zo ver zijn een homoseksuele partijleider te kiezen. Maar Spahn heeft de afgelopen twee en een half jaar als minister laten zien dat hij van aanpakken weet en zijn leeftijd zou nu ook in zijn voordeel kunnen werken. 

Markus Söder (53) is minister-president van Beieren en leider van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Hij is populair bij veel christen-democraten en doet het als minister-president goed. Maar zijn CSU-leiderschap is een probleem. De CDU zal sowieso liever een eigen kandidaat naar voren schuiven voor het kanselierschap en bovendien wil ze terug naar het adagium dat het partijvoorzitterschap en het lijsttrekkerschap in een hand horen.

Duitse media spreken van een plan binnen de CDU, waarbij Laschet de nieuwe partijvoorzitter - en daarmee lijsttrekker - wordt, Spahn fractievoorzitter en Merz een belangrijke ministerspost in het vooruitzicht wordt gesteld. Lees meer bij Focus Online, Frankfurter Rundschau en WDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz neemt de AfD in het vizier. Ze ziet de partij als gevaar voor de democratie.

Lees meer

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen

De CDU kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Of die ook Merkel als kanselier opvolgt, is nog maar de vraag.

Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Na 16 jaar zwaait kanselier Merkel in september af. De redactie werpt een blik vooruit op dit verder onzekere jaar.

Lees meer

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

AfD gaat verdeeld verkiezingsjaar 2021 in

Voorzitter Meuthen wil dat de AfD zich van rechts-radicalen distantieert. Tot ongenoegen van veel andere AfD'ers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger