Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-congres: AKK blijft voorzitter, 'K-Frage' nog niet beantwoord

Kort nieuws - 25 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annegret Kramp-Karrenbauer heeft haar positie als voorzitter van de CDU op het partijcongres afgelopen weekend veiliggesteld. Maar de K-Frage - de vraag wie bij de volgende verkiezingen CDU-kanselierskandidaat moet worden - blijft voorlopig open.

Kramp-Karrenbauer ligt sinds haar aantreden als partijvoorzitter in december vorig jaar onder vuur. Ze nam de vlucht naar voren door tijdens het partijcongres vrijdag in Leipzig de vertrouwensvraag te stellen: als jullie niet met mij verder willen, zeg het dan nu, zei ze in haar toespraak. Het merendeel van de partij schaarde zich vervolgens achter de partijvoorzitter.

Maar daarmee is haar positie als mogelijke kanselierskandidaat niet zeker. Markus Söder, minister-president van Beieren en voorzitter van zusterpartij CSU, sprak het onderwerp aan tijdens een toespraak die veel indruk maakte. Het gaat er niet om wanneer we een kandidaat benoemen, zei hij in Leipzig, maar dat de CDU de volgende kanselier levert. Daarmee is de beslissing voorlopig uitgesteld. Een voorstel om de leden te laten stemmen over wie lijsttrekker bij de volgende verkiezingen moet worden, haalde het niet. 

Tot er bij het volgende partijcongres over het lijsttrekkerschap wordt besloten, moet Kramp-Karrenbauer successen tonen, om andere mogelijke kanselierskandidaten op afstand te houden. Genoemd worden onder meer haar oude rivalen Friedrich Merz en Jens Spahn (minister van Gezondheid) en Armin Laschet (minister-president van Noordrijn-Westfalen).

Het partijcongres heeft verder besloten het Chinese Huawei niet uit te sluiten van de aanleg van een 5G-netwerk. Ook verwierp het een motie die het moeizame compromis met de SPD over het basispensioen in twijfel trok. Wel zijn er strengere voorwaarden voor geformuleerd. Dat kan een probleem met coalitiepartner SPD opleveren, die het basispensioen - de Grundrente - snel wil invoeren. De sociaal-democraten hebben hun partijcongres op 6 december. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger