Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-congres: AKK blijft voorzitter, 'K-Frage' nog niet beantwoord

Kort nieuws - 25 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Annegret Kramp-Karrenbauer heeft haar positie als voorzitter van de CDU op het partijcongres afgelopen weekend veiliggesteld. Maar de K-Frage - de vraag wie bij de volgende verkiezingen CDU-kanselierskandidaat moet worden - blijft voorlopig open.

Kramp-Karrenbauer ligt sinds haar aantreden als partijvoorzitter in december vorig jaar onder vuur. Ze nam de vlucht naar voren door tijdens het partijcongres vrijdag in Leipzig de vertrouwensvraag te stellen: als jullie niet met mij verder willen, zeg het dan nu, zei ze in haar toespraak. Het merendeel van de partij schaarde zich vervolgens achter de partijvoorzitter.

Maar daarmee is haar positie als mogelijke kanselierskandidaat niet zeker. Markus Söder, minister-president van Beieren en voorzitter van zusterpartij CSU, sprak het onderwerp aan tijdens een toespraak die veel indruk maakte. Het gaat er niet om wanneer we een kandidaat benoemen, zei hij in Leipzig, maar dat de CDU de volgende kanselier levert. Daarmee is de beslissing voorlopig uitgesteld. Een voorstel om de leden te laten stemmen over wie lijsttrekker bij de volgende verkiezingen moet worden, haalde het niet. 

Tot er bij het volgende partijcongres over het lijsttrekkerschap wordt besloten, moet Kramp-Karrenbauer successen tonen, om andere mogelijke kanselierskandidaten op afstand te houden. Genoemd worden onder meer haar oude rivalen Friedrich Merz en Jens Spahn (minister van Gezondheid) en Armin Laschet (minister-president van Noordrijn-Westfalen).

Het partijcongres heeft verder besloten het Chinese Huawei niet uit te sluiten van de aanleg van een 5G-netwerk. Ook verwierp het een motie die het moeizame compromis met de SPD over het basispensioen in twijfel trok. Wel zijn er strengere voorwaarden voor geformuleerd. Dat kan een probleem met coalitiepartner SPD opleveren, die het basispensioen - de Grundrente - snel wil invoeren. De sociaal-democraten hebben hun partijcongres op 6 december. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger