Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitie bereikt compromis over basispensioen

Kort nieuws - 11 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het na lang touwtrekken eens geworden over het basispensioen. Die dreigde tot een splijtzwam voor de coalitie te worden. 

Mensen in Duitsland die hebben gewerkt, moeten op latere leeftijd van meer rond kunnen komen dan alleen van de Grundsicherung - dat is voor alleenstaanden een bedrag van rond de 400 euro per maand, eventueel aangevuld met vergoedingen voor ziektekosten, huur of stookkosten. De Grundrente, het basispensioen, moet voor extra inkomsten zorgen voor mensen die 35 jaar sociale lasten hebben betaald. Dat zijn er rond de 1,5 miljoen.

CDU/CSU en SPD hebben de Grundrente in 2018 in het regeerakkoord afgesproken, maar konden het de afgelopen maanden niet eens worden over de uitvoering. CDU en CSU wilden het alleen verstrekken aan ouderen die kunnen aantonen onvoldoende middelen te hebben. Ze wilden een zogenoemde Bedürftigkeitsprüfung, een middelentoets. De SPD vindt juist dat iedereen die zijn hele leven heeft gewerkt, recht heeft op een basispensioen, zonder bureaucratische toetsing. 

In het compromis is nu niet meer sprake van een Bedürftigkeitsprüfung maar van een Feststellung des Bedarfs ('bepaling van de behoefte'): of iemand recht heeft op de Grundrente wordt bepaald via een automatische controle van het inkomen. Senioren hoeven niet, zoals bij een Bedürftigkeitsprüfung het geval was geweest, zelf aan te tonen dat ze er recht op hebben en bijvoorbeeld ook geen informatie over bezit opgeven. 

De regeringspartijen zeggen tevreden te zijn met het compromis. Minister Heil (SPD) van Werkgelegenheid ziet het als teken van daadkracht en vindt dat de regering haar werk moet voortzetten. Binnen de SPD is al langer ontevredenheid over de regeringscoalitie met de CDU/CSU. Of de partij de coalitie wil voortzetten, is onderwerp van gesprek op het SPD-congres op 6 december. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger