Duitslandweb logo Duitslandweb

Na lange strijd weg alsnog vrij voor Duits basispensioen

Kort nieuws - 1 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Regeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het na een lange strijd eens geworden over de invoering van een basispensioen. De plannen zouden donderdag al door de Bondsdag kunnen worden goedgekeurd. 

Duitsland wil een basispensioen - Grundrente in het Duits - invoeren voor mensen die meer dan 33 jaar sociale lasten hebben afgedragen en toch te weinig pensioen hebben om goed van te leven. Naar schatting kunnen 1,3 miljoen Duitsers van de regeling profiteren, die in 2021 moet ingaan. De kosten worden geschat op 1,3 tot 1,6 miljard euro per jaar.

CDU/CSU en SPD konden het lange tijd niet eens worden over de financiering van de Grundrente. De christendemocraten wilden niet dat het pensioen betaald zou worden uit de federale begroting. Daarom planden de SPD-ministers Scholz (Financiën) en Heil (Werkgelegenheid) een belasting op financiële transacties en een reservering van 400 miljoen euro uit de begroting van Heils ministerie. Hoewel dat allebei nog niet is geregeld, stemt de CDU/CSU nu toch in met het basispensioen. Dat moet dan alsnog uit de federale begroting worden betaald, zolang er geen andere financieringsmogelijkheden zijn, liet CSU-fractievoorzitter Dobrindt weten.

De CDU/CSU wil zekerheid voor de gepensioneerden, aldus Dobrindt, en "we willen de SPD niet de gelegenheid geven met het thema pensioenen de zomer te bespelen". De Bondsdag kan naar verwachting donderdag al over het wetsvoorstel stemmen. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Vorig jaar nog constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het Duitse pensioensysteem tekort schiet. Duitsers die hun leven lang fulltime werken, krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelde de OESO

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger