Na lange strijd weg alsnog vrij voor Duits basispensioen
Kort nieuws - 1 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebRegeringspartijen CDU/CSU en SPD zijn het na een lange strijd eens geworden over de invoering van een basispensioen. De plannen zouden donderdag al door de Bondsdag kunnen worden goedgekeurd.
Duitsland wil een basispensioen - Grundrente in het Duits - invoeren voor mensen die meer dan 33 jaar sociale lasten hebben afgedragen en toch te weinig pensioen hebben om goed van te leven. Naar schatting kunnen 1,3 miljoen Duitsers van de regeling profiteren, die in 2021 moet ingaan. De kosten worden geschat op 1,3 tot 1,6 miljard euro per jaar.
CDU/CSU en SPD konden het lange tijd niet eens worden over de financiering van de Grundrente. De christendemocraten wilden niet dat het pensioen betaald zou worden uit de federale begroting. Daarom planden de SPD-ministers Scholz (Financiën) en Heil (Werkgelegenheid) een belasting op financiële transacties en een reservering van 400 miljoen euro uit de begroting van Heils ministerie. Hoewel dat allebei nog niet is geregeld, stemt de CDU/CSU nu toch in met het basispensioen. Dat moet dan alsnog uit de federale begroting worden betaald, zolang er geen andere financieringsmogelijkheden zijn, liet CSU-fractievoorzitter Dobrindt weten.
De CDU/CSU wil zekerheid voor de gepensioneerden, aldus Dobrindt, en "we willen de SPD niet de gelegenheid geven met het thema pensioenen de zomer te bespelen". De Bondsdag kan naar verwachting donderdag al over het wetsvoorstel stemmen. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de
Vorig jaar nog constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het Duitse pensioensysteem tekort schiet. Duitsers die hun leven lang fulltime werken, krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelde de OESO.
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig