Duitslandweb logo Duitslandweb

OESO: Duitse pensioenen onder de maat

Kort nieuws - 27 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse pensioensysteem is beneden de maat, constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vergelijkende studie.

Zelfs mensen die hun leven lang fulltime werken krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelt de OESO. Ook is het huidige systeem niet draagkrachtig genoeg om de vergrijzing op te vangen. 

Het risico op 'Altersarmut', ofwel ouderenarmoede, is relatief groot in Duitsland. Dit geldt vooral voor vrouwen. Door de lagere lonen en de vele parttimers onder vrouwen, zijn de pensioenen voor vrouwen lager dan voor mannen. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

De regering heeft net een concept voor een pensioenaanvulling voor lage inkomens voorgesteld. Maar die geldt alleen voor mensen die 35 jaar sociale lasten hebben afgedragen. Lees ook op Duitslandweb: Duitse coalitie bereikt compromis over basispensioen

Tags: pensioen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger