Duitslandweb logo Duitslandweb

OESO: Duitse pensioenen onder de maat

Kort nieuws - 27 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse pensioensysteem is beneden de maat, constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vergelijkende studie.

Zelfs mensen die hun leven lang fulltime werken krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelt de OESO. Ook is het huidige systeem niet draagkrachtig genoeg om de vergrijzing op te vangen. 

Het risico op 'Altersarmut', ofwel ouderenarmoede, is relatief groot in Duitsland. Dit geldt vooral voor vrouwen. Door de lagere lonen en de vele parttimers onder vrouwen, zijn de pensioenen voor vrouwen lager dan voor mannen. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

De regering heeft net een concept voor een pensioenaanvulling voor lage inkomens voorgesteld. Maar die geldt alleen voor mensen die 35 jaar sociale lasten hebben afgedragen. Lees ook op Duitslandweb: Duitse coalitie bereikt compromis over basispensioen

Tags: pensioen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger